ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ проводить обшук у будівлі телеканалу "1+1" у справі про прослуховування Гончарука (оновлено)

Баканов закликав представників "1+1" "не спекулювати фактами і не маніпулювати суспільною думкою".

СБУ проводить обшук у будівлі телеканалу "1+1" у справі про прослуховування Гончарука (оновлено)
Фото: Скриншот видео

Служба безпеки України проводить обшуки в будівлі телеканалу "1+1" за адресою Куренівська, 18 у Києві.

Про це повідомив керівник департаменту журналістських розслідувань "1+1 медіа" Максим Шиленко.

Слідчі дії проводять в редакціях проєктів "Гроші" і "Секретні матеріали".

Журналіст Володимир Тимофійчук опублікував пряму трансляцію у фейсбуці.

За словами співробітників, обшуки пов'язані зі справою про прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Зокрема, СБУ допускає, що до скандальних записів може бути причетний журналіст "1+1" Євген Куксін.

У приміщення, де проходить обшук, приїхали кілька депутатів Верховної Ради, зокрема Олександр Дубінський і Олександр Куницький.

Оновлення. Телеканал "1+1" у своїй заяві повідомив, що ввечері 5 лютого в одному з його приміщень було розпочато обшук, причини якого не відомі.

"Ми можемо тільки припустити, що обшук пов'язаний з викривальною діяльністю програми. Зазвичай програма "Гроші" є джерелом важливої інформації. Ми обурені і стурбовані тим, що на порушення, які викриває редакція, реакції в більшості випадків немає, зате журналісти самі стали заручниками своєї діяльності", - йдеться в заяві.

Керівництво телеканалу також звернулося до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати ситуацію.

"Сподіваємося, що вони (аргументи, - ред.) досить "вагомі" і пов'язані з питаннями нацбезпеки", - наголошується в заяві.

В СБУ підтвердили проведення обшуків і пояснили, що вони не пов'язані з діяльністю телеканалу, а "здійснюються щодо конкретних осіб, на місцях можливого створення і зберігання аудіо файлів, отриманих незаконним шляхом".

"Тривають слідчі дії, які здійснюються за рішенням суду. Слідчі дії також проводяться у інших осіб, які перевіряються на причетність до незаконного використання спеціальних технічних засобів. Жодного втручання в роботу ТБ-каналу 1+1 не проводиться", - заявили в СБУ і пообіцяли оприлюднити подробиці пізніше.

Оновлення 22:13. Правоохоронці проводять обшуки в квартирах журналістів програми "Секретні матеріали", яка виходить на каналі "1+1", повідомляє ТСН.

Зазначається, що правоохоронці прийшли з обшуками в квартири журналістів Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева. До цього правоохоронці обшукували робочі місця цих журналістів.

Оновлення 23:00. Глава СБУ Іван Баканов закликав представників телеканалу "1+1" не спекулювати фактами і не маніпулювати суспільною думкою, висвітлюючи розслідування справи про незаконне прослуховування прем'єр-міністра України Олексія Гончарука. На думку глави СБУ, журналісти повинні бути зацікавлені у встановленні істини у цій резонансній справі і всебічно сприяти розслідуванню, повідомляє пресцентр СБУ.

"Про жодний тиск на журналістів телеканалу "1+1" або про утиск свободи слова в Україні у цій ситуації не йдеться. І бути так не може в принципі. Ми говоримо про неупереджене і всебічне розслідування кримінальної справи про незаконне прослуховування глави уряду. І слідчі дії проходили не тільки на вулиці Куренівській, 18, а й за іншими адресами осіб, що перевіряються", - наголосив Баканов.

Також глава СБУ зазначив, що відповідні слідчі дії у цій справі проводилися щодо міністрів, представників державної влади та управління державної охорони. "Окремі чиновники за згодою пройшли перевірку на детекторі брехні і всі без винятку поставилися до цієї ситуації з розумінням", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 15 січня в мережу виклали запис розмови прем'єра Гончарука, міністра фінансів Оксани Маркарової і голови Нацбанку Якова Смолія. Під час розмови Гончарук називав себе "повним профаном в економіці" і стверджував, що у президента Володимира Зеленського "примітивне розуміння" економічних і фінансових процесів.

Після цього СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування в кабінеті прем'єра. Детальніше читайте матеріал LB.ua "Плівки Гончарука" і хто за ними стоїть".

Президент Зеленський 17 січня доручив правоохоронцям за два тижні з'ясувати, хто причетний до появи "плівок Гончарука".

31 січня ZN.UA з посиланням на джерела в МВС і СБУ повідомило, що ролик монтували на комп'ютері журналіста розслідувальної ТБ-програми, "що виходить на одному з найбільш рейтингових телевізійних каналів". За інформацією журналістів, силовики передали цю інформацію вже на ранок після "зливу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram