ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ викрила шахрайську схему в КМДА на 4 мільйони гривень

Чиновники незаконно запатентували програмний комплекс "Кадастр".

СБУ викрила шахрайську схему в КМДА на 4 мільйони гривень
Фото: СБУ

СБУ викрила багатомільйонну шахрайську схему чиновників КМДА, пов'язану з незаконним патентом. Про це повідомив пресцентр СБУ.

"У 2008 році на замовлення Київської міськдержадміністрації комунальне підприємство «Київський інститут земельних відносин» створило автоматизовану систему програмного комплексу «Кадастр». Разом з тим колишній заступник директора департаменту земельних ресурсів КМДА й ексначальник відділу прикладного програмного забезпечення підприємства-розробника незаконно зареєстрували на себе виняткове право на програмний продукт", - сказано в повідомленні.

Завдяки цій схемі чиновники незаконно отримували авторську винагороду в розмірі 5% від прибутку, яка повинна надходити на рахунки комунального підприємства, яке розробило насправді цей програмний комплекс. За 10 років зловмисники завдали місцевій громаді збитків на суму 4,3 мільйона гривень.

Встановлено, що весь цей час витрати на обслуговування і вдосконалення комплексу йшли з бюджету столиці.

У рамках кримінального провадження обом зловмисникам оголошено підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) і ч. 3 ст. 176 (порушення авторського права і суміжних прав, вчинені службовою особою з використанням службового становища) КК України.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала двох підозрюваних за "продаж" посади начальника колонії за $20 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram