ГоловнаСуспільствоЖиття

Якутський шаман, який ходив "виганяти Путіна", поскаржився в ЄСПЛ

Двоє його прихильників також звернулися до Європейського суду з прав людини.

Якутський шаман, який ходив "виганяти Путіна", поскаржився в ЄСПЛ
Шаман Александр Габышев, отправившийся из Якутии в Москву "изгонять Путина"
Фото: Андрей Затирко

Якутський шаман Олександр Габишев направив скаргу в Європейський суд з прав людини про порушення його прав під час незаконного затримання в грудні 2019 року. Про це пише "Интерфакс" з посиланням на координатора "Правозахисту Листівки" Олексія Прянишникова.

"Габишев подав скаргу про порушення його прав, коли 10 грудня його та двох його прихильників незаконно затримали", - повідомив Прянишников.

Його прихильники Кирило Мухтарулін і Олексій Брильов також звернулися до ЄСПЛ.

Нагадаємо, Габишев пройшов близько 3 тис. км з 8 тис. і залучив безліч послідовників в Якутії, Бурятії та інших областях. У ніч на 19 вересня 2019 року його затримали на трасі "Байкал" силовики в масках зі зброєю і відправили назад до Якутії, а 20 вересня - помістили в психоневрологічний диспансер.

За підсумками експертизи Габишева визнали неосудним. Повідомляли, що йому проведуть діагностику, яка "ґрунтується на бесіді, уточненні історії життя і хвороби".

21 вересня Габишева відпустили під підписку про невиїзд, а 22 вересня в РФ затримали його чотирьох прихильників. Пізніше щодо нього також порушили кримінальну справу про публічні заклики до екстремістської діяльності (ч. 1 ст. 280 КК РФ). У цій справі Габишева випустили під підписку про невиїзд.

Свій другий похід у Москву Габишев почав 8 грудня, проте 10 грудня його знову затримали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram