ГоловнаСуспільствоВійна

Ексбойовик розповів про дідівщину і мародерство в "ДНР"

Чоловік був на стороні терористів з 2016 року.

Ексбойовик розповів про дідівщину і мародерство в "ДНР"
Фото: sprotyv

У терористичній організації «ДНР» практикують дідівщину, жорстокі покарання за проступки, а також мародерство. Про це розповів ексбойовик батальйону «ДНР» «Спарта», якого СБУ вивела на підконтрольну Україні територію в рамках програми «На тебе чекають вдома», пише «Інформаційний спротив».

Розвідувальний батальйон «Спарта», що входить до складу «ДНР», - окреме збройне формування, створене 2014 року. Батальйон терористів брав участь у боях під Слов'янськом і за Донецький аеропорт.

Як пише ресурс, «N» (умовне ім'я бойовика) розповів, що в Донецьк він потрапив добровільно в серпні 2016 року. Приїхав зі Слов'янська в гості до друзів, частина яких уже воювала в різних підрозділах терористів, таких як «Спарта», «Сомалі», «Сотка». Один запропонував улаштувати «N» у «Спарту». У зв'язку з фінансовими проблемами він погодився.

З документів «N» сказали надати копію паспорта та аналізи на ВІЛ, СНІД, гепатит, довідку від нарколога і психіатра. Бійцеві пообіцяли оклад у 16 тис. російських рублів і можливість ходити у звільнення в разі потреби.

Спочатку служба не була тяжкою, бойових завдань практично не було. Потім почалися бойові завдання в районі Донецького аеропорту.

Основна частина бойовиків у «Спарті» - з РФ, у яких там життя не склалося. Хтось переховується від аліментів, у когось кримінальна відповідальність. «N» розповів, що новобранців залучають різними методами. Від банальних оголошень у соцмережах до цинічного переманювання з інших частин. Як каже «N», мало хто зараз хоче йти в «Спарту» через безліч причин: від дідівщини до прострелених кінцівок у вигляді покарання за проступки.

Ексбойовик для прикладу розповів, як у підвалах «Спарти» розстріляли двох українських військовополонених, які загубилися в тумані. Причому вони здалися без опору, а їх розстріляли під час допиту і просто промовчали.

«N» розповів, що бійці «Спарти» систематично отримували гумдопомогу, в тому числі й озброєння, а також займалися мародерством. Він додав, що влітку за вказівкою росіян бойовики знищували камери ОБСЄ, обстрілювали українські позиції, порушуючи перемир'я, примусово оформляли паспорти «ДНР» і РФ.

Ексбойовик поділився, що на підконтрольну Україні територію він потрапив завдяки програмі «На тебе чекають вдома». Через велике розчарування в усьому, що діється в «ДНР», вирішив повернутися в Україну і почати нове життя. «N» уточнив, що процес виведення на підконтрольну територію пройшов тихо і спокійно, приймаюча сторона проявила розуміння і миролюбність.

Нагадаємо, програма «На тебе чекають вдома» була створена з ініціативи СБУ. Уточнюється, що станом на початок 2020 року програмою скористалися близько 400 осіб.

Наприкінці січня СБУ здався "міністр вугільної промисловості" терористичної організації "ДНР" Ігор Івакін. Після відсторонення від цієї посади зловмисник почав у "ДНР" власний бізнес, намагався дистанціюватися від роботи в "уряді" і розмірковував над поверненням на підконтрольну українській владі територію.

Завдяки розробленій спецоперації СБУ чоловік повернувся в мирні райони України. Чоловік надав докладні свідчення про конкретні факти причетності РФ до процесу окупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram