ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

ПЦУ визнала актуальність питання календарної реформи

Синод засудив різдвяне богослужіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла 25 грудня.

ПЦУ визнала актуальність питання календарної реформи
Фото: пресс-служба ПЦУ

Священний Синод Православної церкви України засудив рішення митрополита Луцького і Волинського Михаїла звершити богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня.

Рішення архієрея про внесення змін до церковного календаря, який є порушенням канонічного порядку, в тому числі 34 Апостольського правила, Синод назвав "самовільним".

Про це йдеться в повідомленні пресслужби ПЦУ за підсумками засідання Синоду.

"Вважаючи загалом кращим, щоб всі Помісні Православні Церкви дотримувалися єдиної думки щодо календарного питання - в умовах, коли такої єдиної думки серед Помісних Православних Церков немає, коли частина православних в Україні перебуває під впливом Московського Патріархату, а також беручи до уваги досвід виникнення «старокалендарних схизм» в інших Помісних Церквах - констатували, що непродумане і поспішне впровадження зараз календарної реформи в Православній Церкві України може привести до закріплення існуючих поділів і виникнення нових", - йдеться в повідомленні.

Синод підтримав необхідність зваженого, конструктивного обговорення в ПЦУ календарної реформи з урахуванням думки суспільства, "серед якої зараз приблизно втричі менше її прихильників, ніж опонентів"

"Синод дозволив, там де для цього вбачаються об'єктивні обставини і пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю здійснювати тільки молебень з акафістом Різдву Христовому і виконання народних різдвяних піснеспівів (колядок)", - повідомляють у ПЦУ.

Також Синод створив календарну комісію на чолі з ректором Київської православної богословської академії протоієреєм Олександром Трофимлюком.

Раніше предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній заявив, що церква не проти перенесення дати святкування Різдва Христового, але не може ставити таке питання на порядок денний, поки "стає на ноги".

Глава синодальної богословсько-літургійної комісії архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій заявив, що ризики від реформи церковного календаря зараз очевидні і реальні. На його думку, поспішна календарна реформа законсервує в Московському Патріархаті тисячі громад з мільйонами вірян і внесе сум'яття в українське православ'я на десятиліття вперед.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram