ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

ПЦУ прийняла рішення щодо Філарета

Почесного патріарха виключили з Синоду.

ПЦУ прийняла рішення щодо Філарета
Фото: facebook/Патріарх Філарет

Православна церква України призупинила повноваження почесного патріарха Філарета як члена Синоду.

Пресслужба ПЦУ повідомляє, що таке рішення прийняв Синод на черговому засіданні 4 лютого.

"З огляду на відсутність на шести засіданнях Священного Синоду поспіль, необґрунтовану відмову брати участь в засіданні Священного Синоду, незважаючи на письмове запрошення, було вирішено зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду", - йдеться в повідомленні.

Розглянувши нинішню діяльність почесного патріарха і беручи до уваги його особливі заслуги в минулому перед Українською православною церквою, Священний Синод в черговий раз констатував, що Філарет залишається в складі єпископату ПЦУ, проте втратив канонічні права і обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією.

Синод констатував, що почесному патріарху Філарету, як архієрею на спокої, канонічно заборонено вчиняти будь-які хіротонії.

Також Філарету і його оточенню нагадали про призов Архієрейського Собору до примирення і припинення самоізоляції.

Нагадаємо, що Філарет, який був одним з творців Православної церкви України, в 2019 році відмовився її визнавати. Він наполягає, що УПЦ КП досі існує і він її патріарх.

На початку травня 2019 року з'ясувалося, Філарет продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордена і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священників новоствореної ПЦУ.

24 травня на синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли цього зробити.

У грудні 2019 почесний патріарх Філарет заявив, що Томос від Вселенського патріарха на створення української автокефальної помісної церкви не справжній і ставить українську церкву в залежність від Константинополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram