ГоловнаСуспільствоЖиття

Батьки мають право назвати дитину Z148, і це нормально, - Малюська

В Україні не існує обмежень на присвоєння імені дитині.

Батьки мають право назвати дитину Z148, і це нормально, - Малюська
Денис Малюська
Фото: Макс Левин

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що на цей момент в Україні не існує обмежень на присвоєння імені дитині. Про це міністр розповів в інтерв'ю газеті "Сегодня".

За словами міністра, він неодноразово чув побоювання з боку громадськості, що Мін'юст може заборонити батькам називати дітей незвичайними іменами, щоб ті потім не потерпали від незвичайного імені. Однак він вважає такі заборони консервативним підходом.

"Офіційна позиція така: обмежень на присвоєння імені не існує. Яке ім'я подобається батькам, так вони й можуть називати дитину. На місцях органи реєстрації можуть відмовляти від того, що вони вважають нерозумним і неправильним. Але не органам реєстрації вирішувати, яким буде ім'я. Моя особиста думка: якщо батьки хочуть назвати дитину Z148, то мають на це право, і це нормально", - заявив Малюська.

Він додав, що законом це питання ніяк не регулюється. Відповідно до закону, ім'я для дитини обирається батьками за їхньою згодою.

"Я підозрюю, що в органах реєстрації можуть сказати, що Z148 - не ім'я. Але що таке ім'я - визначення немає. Обмеження можуть бути тільки в суміжних сферах і процедурах, наприклад, у порядку заповнення паспорта, де цифри або іноземні літери неприйнятні. Сам юридичний аспект цікавий, і потрібно буде продумати, як врегулювати його. Батькам дітей можу сказати: сміливо вимагайте реєстрації того імені, яке вибрали ви. Але при цьому потрібно пам'ятати про всі можливі неюридичні наслідки", - додав міністр.

Нагадаємо, 2018 року в Раду подавали законопроєкт, що пропонує заборонити батькам давати своїм дітям імена, що "ображають суспільну мораль".

Пропонувалося заборонити дитині давати ім'я і міняти його на складене з назв неживих предметів, придуманих персонажів, географічних назв, титулів, хвороб, абревіатур; одночасно літери, символи та цифри; нецензурну лексику тощо.

Однак законопроєкт не схвалили. Такий проєкт намагалися впровадити 2014 року.

У січні Мін'юст назвав найпопулярніші та рідкісні імена новонароджених киян 2019 року. Серед рідкісних: жіночі - Ореста, Фрот, Аннаель, Влана, Агата, Глафіра, Герда, Фіона, Фея, чоловічі - Фелікс, Саватій, Ангел, Димитр, Ілай і Спартак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram