ГоловнаСуспільствоЖиття

25% шкільних меню не відповідають нормам, - Держпродспоживслужба

У 2019 році Держпродспоживслужба розглянула майже 13,5 тис. примірників шкільних меню.

25% шкільних меню не відповідають нормам, - Держпродспоживслужба
Мультипрофільне харчування за принципом «шведського столу» в їдальні школи №88 Печерського району в Києві
Фото: sch88.kiev.ua

У 25% щоденних меню для дітей, складених у закладах загальної середньої освіти, виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування. Про це повідомила Держпродспоживслужба.

Під час санітарно-епідеміологічного нагляду, в тому числі з організації харчування дітей, фахівці Держпродспоживслужби аналізували екземпляри двотижневих і щоденних меню, складених у закладах загальної середньої освіти.

У 2019 році Держпродспоживслужба розглянула майже 13,5 тис. примірників двотижневого меню. Близько 20% зразкових меню не були узгоджені, їх направили на доопрацювання.

"При цьому в рамках зазначеної роботи фахівці Держпродспоживслужби аналізували щоденні меню-розклади для харчування дітей у навчальних закладах. Усього було опрацьовано майже 8 тисяч таких меню, з них у 25% виявлені порушення щодо виконання норм натурального харчування", - йдеться в повідомленні.

У раціоні харчування дітей недостатньо молока, вершкового масла, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м'яса (виконання норм харчування за основними продуктами тваринного походження забезпечується тільки на 40-60%). Калорійність добового раціону переважно забезпечується за рахунок продуктів з високим умістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослинне масло), внаслідок чого порушується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи), що свідчить про нераціональне і незбалансоване харчування дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram