ГоловнаСуспільствоПодії

Адвокат кримського ув'язненого у справі "Хізб ут-Тахрір" повідомив, що в Росії його утримують у нелюдських умовах

У СІЗО немає гарячої води і майже не опалюється.

Адвокат кримського ув'язненого у справі "Хізб ут-Тахрір" повідомив, що в Росії його утримують у нелюдських умовах
Фото: atr.ua

Адвокат підозрюваного у справі "Хізб ут-Тахрір" кримчанина Теймура Абдуллаєва повідомив, що той перебуває в СІЗО в російському Таганрозі в нелюдських умовах.

За словами адвоката Айдера Азаматова, в СІЗО немає гарячої води, пише "Кримська солідарність" у Facebook.

"Теймур Абдуллаєв уже місяць перебуває в СІЗО м. Таганрог. Стан здоров'я задовільний, незважаючи на нелюдські умови, в яких його утримують. Він спить у куртці, опалення практично не працює, гарячої води немає. Ба більше, Теймура помістили в одну камері з ВІЛ-інфікованим в'язнем. Вони удвох в одній камері, яка розміщена на північному боці, де сонце світить рідко. У зв'язку з цим у приміщенні висока вологість, цвіль, одним словом повна антисанітарія", - повідомив він.

На думку адвоката, Абдуллаєва й інших ув'язнених відправили туди, щоб вони зламалися в таких умовах. "Але хлопці тримаються, не падають духом і передають усім слова привітання та подяки. Вони чекають етапу, який, можливо, відбудеться днями. Але куди їх відправлять, поки що не відомо", - підсумував Айдер Азаматов.

Нагадаємо, Теймура Абдуллаєва затримали у складі так званої сімферопольської групи "Хізб ут-Тахрір". Також затримали його брата Узеіра Абдуллаєва. Вони закінчили військове училище, юридичний факультет. Чемпіони Європи та України з тхеквондо, тренували сімферопольську молодь у власному спортзалі. Теймур - батько п'ятьох дітей, у Узеіра - четверо. Під вартою з 12 жовтня 2016 року. Теймуру закидають організацію терористичного осередку, Узеіру - участь у його діяльності.

Докладніше про них та інших ув'язнених у справі "Хізб ут-Тахрір" можна дізнатися зі статті Lb.ua "Політичні в'язні. Українські в'язні в Криму і Росії".

На думку російського правозахисного медіапроєкту "ОВД-инфо", членів осередків релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", яку в 2003 році було визнано в Росії терористичною, засуджують лише за те, що вони зустрічаються і читають релігійну літературу. Після окупації Криму почалися масові затримання кримських татар, які належать до цієї релігійної організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram