ГоловнаПраво

"По суті, це другий термін", - адвокат про обмеження прав звільнених з ув'язнення кримських татар

Рустем Ваїтов і Нурі Примов відсиділи по п'ять років у російських колоніях у "справі Хізб ут-Тахрір".

"По суті, це другий термін", - адвокат про обмеження прав звільнених з ув'язнення кримських татар
Рустем Ваитов и Нури Примов после выхода на свободу, Москва, Россия, 23 января 2020 года
Фото: Радио Свобода

Звільнені після п'ятирічного ув'язнення в колонії фігуранти справи "Хізб ут-Тахрір" Рустем Ваїтов і Нурі Примов фактично отримали ще один тюремний термін на 8 років.

Про це заявила кримський адвокат Ліля Гемеджі, передає Крим.Реалії.

«По суті, це другий термін для Нурі і Рустема. Він передбачає ряд обмежень, вони стосуються перебування обох звільнених у певному місці, за місцем реєстрації або проживання, заборон на певні дії. Заборона залишати Сімферопольський район, Крим, заборона на відвідування публічних заходів. Тобто, без відома поліції людина не може нікуди рушити», - розповіла адвокат.

Гемеджі сказала, що такі обмеження суттєво вплинуть на життя Нурі й Рустема.

«У останнього дочка - інвалід дитинства, яку необхідно постійно возити по медичних клініках. Вони за межами Сімферопольського району. Це патова ситуація: дитині зле, треба відвезти її до лікарні, але спершу необхідно отримати дозвіл співробітників МВС. Ми можемо зараз тільки подавати клопотання на зміну місця проживання та реєстрації», - підсумувала вона.

Гемеджі висловила надію на те, що російські закони щодо «Хізб ут-Тахрір» врешті вдасться пом'якшити.

Рустем Ваїтов відсидів п'ять років у колонії російського міста Курган за звинуваченням в «участі в діяльності терористичної організації». 22 січня його звільнили після закінчення терміну ув'язнення. Другий фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Нурі Примов також 22 січня вийшов з російської колонії в Республіці Марій Ел.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram