ГоловнаПраво

Справу про розтрату понад $2 млн керівництвом "Спецтехноекспорту" направили до суду

Ідеться про фіктивний контракт з ОАЕ, укладений для посередництва з Міноборони Індії.

Справу про розтрату понад $2 млн керівництвом "Спецтехноекспорту" направили до суду
Фото: rbc.ua

САП завершила досудове розслідування розтрати службовими особами "Спецтехноекспорту" 2,225 млн доларів (55,5 млн гривень). Кошти належали ДП "Завод 410 цивільної авіації". Обидва підприємства входять у концерн "Укроборонпром". 

Обвинувальні акти складено на п'ятьох осіб, повідомили в пресслужбі НАБУ.

Серед обвинувачених - два колишніх директори ДП "Спецтехноекспорт"; колишній заступник директора "Спецтехноекспорт"; колишній заступник директора департаменту контракту №1 цього ж підприємства, який нині є підприємцем.

Їхні дії кваліфікували за ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (попередня змова, привласнення або розтрата майна та службове підроблення).

"За даними слідства, у 2014 році за ініціативою керівництва "Спецтехноекспорту" держпідприємство уклало додатковий договір з іноземною компанією, який передбачав надання компанією-нерезидентом послуг із супроводу одного з зовнішньоекономічних контрактів. За цим контрактом, "Спецтехноекспорт" мав поставити продукцію, виготовлену на ДП "Завод 410 ЦА", - повідомили в НАБУ.

Посередництво нерезидента повинно було забезпечити укладення та подальше виконання зовнішньоекономічного контракту, за що "Спецтехноекспорт" заплатив 2,225 млн доларів, що належать "Заводу 410 ЦА". Замість цього компанія-нерезидент заявлені послуги не надавала.

Ідеться про контракт "Заводу 410 ЦА" з Міністерством оборони Індії. "Спецтехноекспорт" залучив компанію з ОАЕ як фінансового посередництва. Її послуги були фіктивними, але в 2015 році вони обійшлися "Заводу 410 ЦА" в більш ніж 2 млн доларів.

Договір про модернізацію 105 літаків Ан-32, що належать індійським ВПС, було укладено між Індією і "Спецтехноекспортом" у 2009 році.

Нагадаємо, в березні 2019 року Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали на той момент діючого і колишнього директорів "Спецтехноекспорту", а також ще трьох колишніх чиновників за розтрату 55 млн гривень. Чотирьом з них було призначено запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави. Колишньому заступнику директора призначили цілодобовий домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram