ГоловнаСуспільствоЖиття

Працівники шахти "Капітальна" піднялися на поверхню після двох днів перебування під землею через борги із зарплати

Шахтарі готові знову повернутися до активної стадії протесту, якщо найближчими днями їм повністю не погасять борги.

Працівники шахти "Капітальна" піднялися на поверхню після двох днів перебування під землею через борги із зарплати
Архивное фото
Фото: пресс-служба президента

Після початку погашення боргів із зарплати 52 працівники шахти "Капітальна" підприємства "Мирноградвугілля" в Донецькій області в четвер піднялися на поверхню. Про це у фейсбуці повідомив голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

"Після двох днів перебування під землею піднялися на поверхню гірники шахти "Капітальна". З Мирнограда повідомляють, що шахтарі припинили акцію протесту, тому що почали надходити кошти для погашення зарплатного боргу", - написав він.

Шахтарі готові знову повернутися до активної стадії протесту, якщо найближчими днями не буде повністю погашено заборгованість із зарплати.

Незважаючи на це, другу добу триває голодування на ДП "Первомайськвугілля" в Луганській області. Голодують 15 осіб, у тому числі дружини гірників.

Триває також страйк на шахті "Південнодонбаська" №1 у Донецькій області. "Гірники вимагають виплати заборгованості із зарплат і недопущення знеструмлення шахти через борги за електроенергію", - додав Волинець.

Нагадаємо, 5 лютого Державна казначейська служба перерахувала 163 млн грн на виплати зарплатної заборгованості шахтарям. Раніше, 4 лютого, 52 працівники шахти "Капітальна" ДП "Мирноградвугілля" відмовилися підніматися на поверхню на знак протесту проти знеструмлення шахт у Донецькій області та 93,1 млн гривень боргів із зарплати.

У січні четверо лідерів профспілки шахтарів Львівської області оголосили голодування на знак протесту проти невиплати зарплат. Тоді ж повідомляли, що на 16 січня зарплатна заборгованість перед ДП "Львіввугілля" становила 317,79 млн грн (грудень, листопад, частково жовтень 2019-го).

12 листопада 2019 року шахтарі Львівської області просили Володимира Зеленського погасити 354 млн гривень боргу із зарплати. У зверненні йшлося про те, що ситуація, яка склалася, може призвести до соціального вибуху в регіоні, в якому проживає 150 тис. осіб.

14 листопада Міністерство фінансів України перерахувало один мільярд гривень для виплати заборгованості із зарплат шахтарям Донбасу, Волині та Львівщини.

У грудні також Кабмін виділяв 322,6 млн гривень на зарплати шахтарям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram