ГоловнаСуспільствоЖиття

"1+1 медіа" звернулася до Зеленського і заявила про порушення права на свободу слова

Дії СБУ під час досудового розслідування назвали "надзвичайними і безпрецедентними".

"1+1 медіа" звернулася до Зеленського і заявила про порушення права на свободу слова
Фото: president.gov.ua

Група "1+1 медіа" звернулась до президента Володимира Зеленського і спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова з відкритим листом щодо дій Служби безпеки України.

Також звернення, опубліковане на сайті холдингу, адресується голові парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександрові Ткаченку, голові комітету Ради з питань свободи слова Нестору Шуфричу, першому заступнику голови Нацради з питань телерадіомовлення Ользі Герасим'юк, голові СБУ Івану Баканова і генпрокурору Руслану Рябошапці.

"1+1 медіа" попросила їх звернути увагу на "надзвичайні і безпрецедентні дії СБУ під час досудового розслідування". Повідомляється, що СБУ провела обшуки у редакції програми "Секретні матеріали" і за місцями проживання трьох журналістів, які у різний час працювали у редакції управління журналістських розслідувань.

Автори листа зазначили, що під час обшуків у домах журналістів були маленькі діти, які опинилися у стресовій ситуації.

"Під час обшуку слідчі допустили низку грубих порушень кримінального процесуального закону. Наприклад, постановою слідчого судді передбачено обшук тільки трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі СБУ наполягали на проведенні обшуку усього приміщення редакції. Процесуальні порушення зафіксовані у протоколі обшуку, ми сподіваємося на те, що їм буде дана необхідна правова оцінка", - йдеться у листі.

Також його автори висловили впевненість, що дії СБУ прямо порушують право на свободу слова, передбачене 34 статтею Конституції, і ставлять під загрозу можливість українців отримувати достовірну та своєчасну інформацію.

"За існуючих обставин дії СБУ, на жаль, не можуть розглядатися інакше, ніж політичний шантаж і спосіб тиску на свободу медіа. З огляду на усе вищесказане, ми звертаємося до вас з проханням не залишати ситуацію поза увагою, запобігти посяганням на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа", - підсумували у відкритому листі.

Нагадаємо, 15 січня на TouTube-каналі "Як обдурити президента" опублікували запис наради у прем'єр-міністра Олексія Гончарука, на якому звучать голоси, схожі на прем'єр-міністра, міністра фінансів Оксани Маркарової і заступника голови НБУ Катерини Рожкової.

"У Зеленського дуже примітивне, у сенсі просте, розуміння економічних процесів. Він розуміє: є платіжний баланс, він сильно змінюється, а гривня сильно зміцнилася. Аномально. Він шукає відповідь на це питання", - сказав чоловік зі схожим на Гончарука голосом.

Невдовзі у мережі з'явилася друга частина прослуховування. На записі в обговоренні, окрім перерахованих у першій частині, нібито беруть участь також міністр Тимофій Милованов і заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Після публікації "плівок Гончарука" прем'єр записав звернення до недоброзичливців і повідомив, що написав заяву про відставку. Звільнити його без його ж заяви не могли, оскільки ще не закінчився термін річного імунітету.

Зеленський і його Офіс опублікували відеозапис бесіди з Гончаруком, в якому говорилося, що президент не приймає його відставки, тому що "кредит довіри ще не вичерпано".

31 січня у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Зеленський вже на наступний ранок після публікації аудіо знав, хто причетний до цього запису. Сам же файл монтували на комп'ютері журналіста-розслідувача

Увечері 5 лютого співробітники Служби безпеки України провели обшуки у будівлі телеканалу "1+1" за адресою Куренівська, 18 у Києві.

Слідчі дії були пов'язані зі справою про прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Зокрема, СБУ допускає, що до скандальних записів може бути причетний журналіст "1+1" Євген Куксін.

Пізніше у метаданих аудіозапису з прослуховуванням Олексія Гончарука знайшли згадку про журналіста "1+1" Євгена Куксіна, у якого 5 січня проводили обшуки співробітники СБУ. Файл був залитий у Telegram нардепом Дубінським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram