ГоловнаЕкономікаБізнес

У Зеленського вважають, що держава, аграрії і хімпром повинні спільно зміцнювати продовольчу безпеку країни

Експерти закликали розділяти інтерес аграрних лобістських структур і інтереси реальних аграрних компаній.

В Офісі президента відбулася робоча зустріч радника президента України з питань економіки Олега Устенка з представниками вітчизняної хімічної промисловості. У нараді також узяв участь заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Качка.

Про це повідомляє УНІАН.

Фото: unian.net

Хімічну галузь представляли керівники більшості підприємств хімічної промисловості України, представники профільних організацій та експерти галузі. З доповідями виступили президент Спілки хіміків України Олексій Голубов, голова наглядової ради Дніпровського заводу мінеральних добрив (ДЗМД) Сергій Лісковський, генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, заступник директора АТ "ДніпроАзот" Андрій Семич, заступник директора Одеського припортового заводу (ОПЗ) Степан Кімінчіджі, директор зі зв'язків з органами державної влади Group DF Ігор Гольченко та інші.

"Хімічна промисловість традиційно давала 8-9% ВВП нашої країни. Однак останнім часом вона переживає кризу і спад виробництва через перелік негативних чинників. Серед них - конкурентні війни за український ринок з боку іноземного бізнесу", - зазначив Олег Устенко.

Однією з головних тем дискусії стала проблема неконтрольованого імпорту мінеральних добрив з цілої низки країн. У цей момент це - ключовий фактор, який негативно впливає на роботу українських хімічних підприємств і веде до залежності українського АПК від іноземних мінеральних добрив. Учасники зустрічі наголосили на важливості спеціальних розслідувань щодо імпорту мінеральних добрив в Україну незалежно від країни виробництва, які зараз проводить Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі.

Голова наглядової ради Дніпровського заводу мінеральних добрив (ДЗМД) Сергій Лісковський зазначив, що питання введення квот на імпорт фосфорних мінеральних добрив є актуальним протягом останніх шести років, і підкреслив, що українські виробники здатні повернути собі 30-35% вітчизняного ринку. "Щодо азотних добрив - це інша історія. Потенціал українських виробників - взагалі весь ринок закрити власними ресурсами і бути експортно орієнтованими", - додав Лісковський.

Сторони погодилися, що вітчизняна хімічна промисловість повинна бути одним із пріоритетів державної політики, особливо з огляду на той факт, що в Україні очікується затвердження законопроєкту про обіг землі, а сільське господарство України, за експертними розрахунками, вже в найближчі п'ять років потребуватиме в півтора-два рази більше мінеральних добрив, ніж сьогодні. За словами українських хіміків, вітчизняні підприємства здатні задовольнити попит на більшість видів мінеральних добрив і значно знизити ризики імпортозалежності економіки.

Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов заявив, що в дискусіях навколо майбутнього українського хімпрому слід враховувати позицію аграріїв, однак запропонував розділяти інтереси аграрних лобістських організацій й інтереси реального аграрного бізнесу.

"Останні півтора року ми постійно проводимо "кущові" зустрічі хіміків і аграріїв, у яких уже взяло участь близько 130 аграрних компаній. Коли ми розмовляємо з власниками та директорами аграрних компаній, більшість із них з розумінням поставилися до ембарго на російські добрива і навіть допустили певне підвищення ціни. Але аграрії хочуть бачити хоча б три-п'ятирічні стратегії руху, в яких вони чітко побачать: перше, безумовно, як буде будуватися цінова політика і що на неї впливає, і друге - як буде будуватися система технології, модернізації, чи не будемо ми відставати від якихось продуктів, які не зможуть вийти на наш ринок", - заявив Іллічов.

Радник президента України Олег Устенко також зазначив, що оскільки Україна має одну з найсильніших виробничих баз у Східній Європі, українська хімічна галузь і вітчизняний АПК повинні стати партнерами і за безпосередньої участі держави працювати над зміцненням продовольчої безпеки України.

Представники хімічних підприємств заявили про готовність перетворити галузь на один з основних драйверів залучення інвестицій, створення нових робочих місць і зростання заробітних плат і закликали державу стати партнером в досягненні амбітної мети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram