ГоловнаЕкономікаБізнес

"Південмаш" підтвердив закупівлю алюмінію в Росії

Наголошується, що співпраця у сфері використання космосу з мирною метою під санкції не підпадає.

"Південмаш" підтвердив закупівлю алюмінію в Росії
Фото: КП

Південний машинобудівний завод підтвердив поширену ЗМІ інформацію про закупівлю підприємством алюмінію у постачальника з Росії.

Про це інформує пресслужба підприємства.

На "Південмаші" також назвали "коректним" припущення журналістів про мету закупівлі, "а саме, що вказаний алюміній повинен бути використаний для виготовлення основної конструкції першого ступеня ракети-носія Antares".

"Додатково повідомляємо, що кількість постачальників "Південмашу" обліковується сотнями. Вони представляють десятки країн Європи та Азії, зокрема, і країни колишнього СРСР, серед яких країни Балтії, Білорусь, Росія та інші", - йдеться в повідомленні.

"Південмаш" заявляє, що "активно впроваджує заходи з диверсифікації джерел постачання, зокрема, в порядку імпортозаміщення продукцією вітчизняних виробників, водночас, це не завжди можливо".

"У багатьох випадках походження матеріалу безпосередньо зазначено в конструкторській і робочій документації і не може бути змінено виробником самостійно. Саме така ситуація має місце в разі закупівлі, про яку йдеться. Втім диверсифікація можлива і в цьому випадку, але вимагає проведення великого обсягу додаткових робіт з боку розробника і, відповідно, чималих витрат з боку замовника", - наголошується в повідомленні.

У ньому наголошується, що "Південмаш" не в змозі впливати на цей процес. На підприємстві також зазначили, що міжнародні та українські санкції не поширюються на співпрацю у сфері використання космосу з мирною метою в рамках міжнародних космічних проєктів.

26 січня видання "Наші гроші" повідомило, що Південний машинобудівний завод уклав угоду з російським ТОВ "Промислове забезпечення "Альфа-метал" про постачання алюмінію на 42,9 мільйона гривень (110 млн рублів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram