ГоловнаПолітика

Питання подачі води до Криму в порядку денному не стоїть, - Шмигаль

Прем'єр підкреслив, що Росія, яка окупувала Крим, не виконує своїх обов'язків перед людьми, які там живуть.

Питання подачі води до Криму в порядку денному не стоїть, - Шмигаль
Фото: Youtube / Кабмін

Питання водопостачання з материкової України на територію анексованого Росією Криму в цей час у порядку денному не стоїть.

Про це заявив на пресконференції прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Це питання нас турбує, але відновлення постачання через Кримський канал сьогодні в порядку денному не стоїть, і це не є предметом якогось торгу, скажімо так", - сказав Шмигаль.

Прем'єр додав, що зараз вода в Крим не подається і "фізично не може туди подаватися". Він підкреслив, що Росія, яка окупувала Крим, не виконує перед людьми, котрі там живуть, своїх обов'язків, що прописані в міжнародній конвенції для країни-окупанта.

"Інша справа, що не завжди Російська Федерація, яка є окупантом Криму, виконує свої зобов'язання перед тими людьми, які там живуть, згідно з міжнародною конвенцією", - підкреслив Шмигаль.

Нагадаємо, до 2014 року близько 85% потреб жителів Криму в воді забезпечував Північно-Кримський канал, вода яким йшла з України. Але після анексії Криму Росією Україна припинила поставки води. Українська влада неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого півострова буде відновлено тільки після деокупації.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст раніше заявив, що Україні варто зберігати свою політику щодо поставок води в окупований Крим, оскільки разом з санкціями Заходу це є важливим компонентом міжнародного тиску на Росію.

У жовтні 2019 року голова бюджетного комітету Ради Юрій Аристов запропонував продавати воду в анексований Росією Крим. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров відповів, що це означатиме здачу позицій з деокупації півострова. У лютому 2020 року постпред президента Володимира Зеленського в Криму Антон Кориневич виключив подачу води в Крим до деокупації. Після цього голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що погодився б пустити воду в анексований Крим в обмін на поступки з боку президента РФ Володимира Путіна щодо Донбасу.

У березні прем'єр-міністр Денис Шмигаль виступив за подачу води в Крим "цистернами, каністрами, бутлями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram