ГоловнаПолітика

Заступник голови МЗС Божок отримав підозру у справі Порошенка

Йому закидають виконання "завідомо незаконного указу".

Заступник голови МЗС Божок отримав підозру у справі Порошенка
Фото: Макс Требухов

Заступник міністра закордонних справ Єгор Божок отримав підозру в справі Петра Порошенка.

Як повідомляє "Укрінформ", підозру Божку пред'явили ще у квітні, але Печерський районний суд Києва й Апеляційний суд визнали її необгрунтованою, а посилання на завдання матеріальної шкоди безпідставним. Зрештою прокуратурі відмовили в обранні Божку будь-якого запобіжного заходу.

"Мені інкримінували те, що у 2018 році я, будучи головою СЗР України, на підставі, на думку ДБР і Офісу генпрокурора, завідомо незаконного указу Президента України № 225/2018 від 31.07.2018 р. «Про призначення С.Семочка першим заступником голови служби зовнішньої розвідки України» наказав вважати цього військовослужбовця таким, який приступив до виконання своїх службових обов'язків", – повідомив Божок.

10 червня Державне бюро розслідувань за погодженням з Офісом генпрокурора вручило Божку другу підозру, що "повністю повторює фабулу попередньої й містить тільки косметичні зміни".

"Тепер ДБР і Офіс генпрокурора України стверджують, що вище перераховані дії я зробив, будучи підбуреним колишнім президентом України П.Порошенком шляхом його, на думку ДБР і Офісу генпрокурора, завідомо незаконного указу", – йдеться в коментарі Божка.

Сторона звинувачення збирається клопотати про арешт Божка з можливістю внесення застави в розмірі майже 2 млн гривень.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора повідомив Порошенко про підозру за ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426–1 Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Порошенка підозрюють в тому, що, будучи президентом України, у 2018 році шляхом видання "явно злочинного наказу" схилив голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади і службових повноважень, а саме – призначення своїм першим заступником Сергія Семочка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram