ГоловнаПолітика

ДБР прийшло з обшуком до ексміністра Омеляна (оновлено)

У ДБР заявили, що обшуки пов'язані з розслідуванням вбивства журналіста Сергієнка в 2014 році, Омелян у справі не фігурує.

ДБР прийшло з обшуком до ексміністра Омеляна (оновлено)
Фото: facebook.com/volodymyr.omelyan

Співробітники Державного бюро розслідувань прийшли з обшуком у будинок ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Про це він повідомив у фейсбуці.

"6:30 ранку. Усі сплять – діти, дружина, мама. Вривається ДБР з обшуком", – написав він і опублікував фото.

"Нібито рішення суду – щодо колишніх власників будинку, де ми зараз живемо", – додав Омелян.

Фото: facebook.com

Обшуки пов'язані з розслідуванням кримінального провадження за фактом викрадення і вбивства журналіста у 2014 році, сам ексміністр у справі не фігурує, повідомили в ДБР агентству "Інтерфакс-Україна".

"Обшуки проведені під час досудового розслідування кримінального провадження за фактом вчинення злочинною організацією викрадення 4 квітня 2014 року в м Корсунь-Шевченківський та умисного вбивства журналіста Василя Сергієнка за місцем проживання одного з народних депутатів України попередніх скликань, члена "Партії регіонів", – розповіли в ДБР.

При цьому в Бюро відзначили, що ексміністр орендує житло, яке належить колишньому "регіоналу", і не є фігурантом у розслідуваній справі.

Нагадаємо, журналіст Василь Сергієнко був убитий у 2014 році. 4 квітня 2014 року його викрали в Корсунь -Шевченківському пізніше його вбили, а тіло сховали в лісі.

У вбивстві Сергієнка звинувачують Вадима Мельника, Володимира Воронкова, Віктора Горбенка й Романа Недибалюка, а також Андрія Іносова і Валентина Завражина. Усі вони, за даними слідства, входили в злочинне угрупування з двох підрозділів, одне з яких мало викрасти Сергієнка, а друге – вбити його й закопати в лісі.

У липні 2017 прокуратура Черкаської області затвердила й направила до суду обвинувальний акт стосовно організатора та одного з виконавців викрадення і вбивства Сергієнка – Вадима Мельника і Віктора Горбенка.

27 січня 2020 року справи підозрюваних у вбивстві пішли в суд.

Нагадаємо, Омеляна звинувачують у декларуванні недостовірної інформації за ст. 366–1 Кримінального кодексу. За версією слідства, у деклараціях за 2015–2016 рік він навмисне вказав відомості, які відрізняються від достовірних на суму понад 3 млн і 8 млн грн відповідно. За версією антикорупційних органів, витрати Омеляна на посаді міністра не відповідали його доходам. Прокурори стверджують: його дохід із 2000 року за 15 років державної служби склав майже 2 млн грн.

31 березня настав термін давності за другим епізодом кримінального провадження з приводу ймовірного недостовірного декларування Омеляна за 2016 рік, однак ексміністр відмовився від закриття справи.

У квітні Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ почати розслідування банкрутства Бердянського Морпорту.

У скарзі від 16 березня говориться, що 21 лютого "Бердянський антикорупційний центр" подав у НАБУ заяву про вчинення посадовими особами державної виконавчої влади кримінальних правопорушень, передбачених ст. 172, 219, 364, 382 КК. Серед заявлених осіб: Омелян, його заступник, державний секретар Мінінфраструктури, а також топ чиновники чинного складу міністерства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram