ГоловнаПолітика

КСУ наказав переписати статтю Кримінального кодексу про "завідомо неправосудні" рішення суддів

Через півроку нинішня редакція ст.375 втратить чинність.

КСУ наказав переписати статтю Кримінального кодексу про "завідомо неправосудні" рішення суддів
Фото: Макс Левин

Конституційний Суд України вирішив, що нинішнє формулювання статті 375 Кримінального кодексу про відповідальність суддів за "завідомо неправосудні" рішення суперечить Конституції.

Про це йдеться на сайті суду.

Суд дав Верховній Раді півроку з дня винесення цього рішення, щоб змінити нормативне регулювання, встановлене цією статтею. Після закінчення цього терміну вона втратить чинність.

Конституційний Суд встановив, що поєднання слів "завідомо неправосудне" в українському законодавстві було запозичене з Кримінального кодексу УРСР 1960 року.

"Радянська юридична і політична система допускали використання такої норми для контролю за суддями і впливу на них... Характерні для радянської держави і її конституції запозичення відображають систему принципів і цінностей, які суперечать Конституції України, її принципам, зокрема верховенства права", - сказано у рішенні.

Суд вказав, що стаття 375 КК не встановлює критеріїв неправосудного рішення і не пояснює суті слів "завідомо неправосудний". Це дозволяє неоднозначне трактування складу злочину за цією статтею.

Тому КСУ дійшов висновку, що кримінальна відповідальність за постанову "завідомо неправосудне" судове рішення створює ризики і можливості для впливу на суддів внаслідок нечіткості і неоднозначності диспозиції статті 375 КК. Кримінальна стаття для суддів повинна бути сформульована так, щоб жоден державний орган і жодна посадова особа не змогла використати її як спосіб впливу на суддю і втручання в здійснення правосуддя.

Рішення Конституційного суду було прийнято за поданням проросійських депутатів Верховної Ради з ОПЗЖ.

Рішення КСУ обов'язкове, остаточне і не може бути оскаржене.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram