ГоловнаПолітика

Кулеба розповів, якими зусиллями Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО

"До останньої хвилини існував ризик, що процедура буде порушена".

Кулеба розповів, якими зусиллями Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО
Дмитрий Кулеба
Фото: надано Дмитром Кулебою

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, якими зусиллями Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО.

"Найважливіше питання - як ми отримали цей статус? Коли ми починали цей процес, мало хто вірив в його успіх. Мені навіть співчували, коли минулого року в указі президента Володимира Зеленського мені як віцепрем'єру з питань євроатлантичної інтеграції була поставлена задача отримати цей статус. Проблема була в тому, що рішення НАТО потрібно було приймати консенсусом, а консенсусу не було й близько. Від слова взагалі", - написав Кулеба на своїй сторінці в фейсбук.

За його словами, Україна відповідала критеріям членства в цій програмі, але стратегічні "політичні міркування регіонального характеру" цілої низки членів НАТО утримували їх від надання країні заслуженого статусу.

"Місяці кропіткої роботи дипломатів, військових, депутатів, розвідників, маневри, комбінації, тактичні домовленості, тримання одних членів за руку, підштовхування інших членів вперед і результат є. Відкрию таємницю: рішення приймалося за процедурою умовчання, яка закінчувалася в п'ятницю о 16.30 за Києвом. І до останньої хвилини існував ризик, що процедура буде порушена. Але рішення є", - розповів глава українського МЗС.

Міністр вважає, що головним досягненням стало те, що Україна разом з друзями показала, що здатна перетворювати «Ні» на «Так» і забезпечувати в НАТО консенсус з найскладніших питань.

"Робити неможливе можливим - драйвове гасло наших взаємин з НАТО і ЄС", - резюмував Кулеба та подякував усім, хто зробив цей результат можливим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram