ГоловнаПолітика

САП передала до суду справу колишнього нардепа Іщенка

Провадження стосується розтрати в "Укрзалізниці".

САП передала до суду справу колишнього нардепа Іщенка
Фото: Lb.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду справу колишнього депутата Верховної Ради Валерія Іщенка. Йому інкримінують сприяння у заволодінні 20 млн гривень "Укрзалізниці" у 2015 році і замах на заволодіння ще 43 млн гривень у 2016 році (ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 та ч.2 ст.15 ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу).

Про це повідомила пресслужба прокуратури.

За версією слідства, у 2015 році до народного депутата звернувся приватний підприємець з проханням допомогти налагодити поставку "Укрзалізниці" метизної продукції за завищеною ціною. Депутат погодився і залучив до схеми свого фінансового радника. Він також звернувся до позаштатного радника глави Адміністрації президента, щоб той вплинув на посадових осіб "Укрзалізничпостач" (закупівельний підрозділ УЗ).

В результаті приватна компанія виграла в конкурсних торгах і підписала договір на поставку продукції за ціною, які майже удвічі перевищувала середньоринкову. "Укрзалізниця" отримала майнову шкоду на суму понад 20 млн гривень.

У січні 2016 року схемою зацікавилося НАБУ.

У липні 2016 року були встановлені і затримані перші п'ять підозрюваних, серед яких представники комерційних структур і службовці "Укрзалізниці". Наприкінці того ж року повідомили про підозру колишньому в.о. начальника "Укрзалізничпостачі" і організатору злочину - бенефіціару ТОВ "Інкомм", якого довелося оголосити в розшук. У березні 2017 року справу направили на розгляд Солом'янського районного суду Києва.

У липні 2017 року повідомила про підозру ще чотирьом особам, а у серпні 2018 року цей епізод направили у той же Солом'янський суд.

У 2019 році коло підозрюваних розширилося колишнім народним депутатом, його фінансовим радником і колишнім позаштатним радником глави АП. У жовтні 2019 року їм повідомили про підозру.

Справу розглядатиме Вищий антикорупційний суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram