ГоловнаПолітика

Байдени не мають стосунку до хабара керівництву НАБУ і САП, - Холодницький

"Байден-молодший і Байден-старший у цьому конкретному провадженні не фігурують".

Байдени не мають стосунку до хабара керівництву НАБУ і САП, - Холодницький
Артем Сытник и Назар Холодницкий
Фото: nabu.gov.ua

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що ексвіцепрезидент США Джозеф Байден і його син Хантер не мають стосунку до справи про пропозицію хабара керівництву антикорупційних органів за закриття епізоду, в якому фігурує колишній міністр екології Микола Злочевський, передає Інтерфакс-Україна.

Про це він повідомив в суботу під час брифінгу, відповідаючи на питання про те, чи фігурує в кримінальному провадженні про давання хабара Байден-молодший, оскільки він безпосередньо пов'язаний зі Злочевським та компанією "Бурісма".

"Давайте поставимо крапку в цьому раз і назавжди. Байден-молодший і Байден-старший в цьому конкретному провадженні не фігурують", - сказав Холодницький.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник при цьому підкреслив, що хабар пропонувався за закриття епізоду зі стабкредиту, який видавався Нацбанком банківській установі ВАТ "Реал Банк", пов'язаному з Курченком.

"Давайте не перетворювати цю справу, щоб був якийсь політичний підтекст", - закликав Ситник.

Нагадаємо, 12 червня детективи НАБУ задокументували факт спроби надання колишнім високопоставленим чиновником хабара керівництву бюро і керівнику САП Назару Холодницькому в розмірі $6 млн. Хабар давали за закриття справи щодо "Бурісми" проти ексміністра екології Миколи Злочевського.

Раніше, у вересні 2019 року, НАБУ заявило, що не розслідує ніяких кримінальних проваджень щодо групи компаній Burisma в період роботи там сина колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена Хантера. В Бюро тоді повідомили, що розслідують дві справи стосовно колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

Злочевський займав посаду міністра екології та природних ресурсів в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. В кінці 2014 року він залишив Україну, а в на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч.3 ст.368-2 КК).

У травні 2014 року син тодішнього віцепрезидента США Джозефа Байдена Хантер Байден став членом ради директорів "Бурісма".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram