ГоловнаПолітика

У НАБУ заявили, що не розслідували діяльність Burisma у період роботи там Хантера Байдена

Бюро розслідує дві справи щодо колишнього міністра екології та природних ресурсів Злочевського.

У НАБУ заявили, що не розслідували діяльність Burisma у період роботи там Хантера Байдена
Николай Злочевский
Фото: skelet-info.org

Національне антикорупційне бюро не розслідує жодних кримінальних проваджень щодо групи компаній Burisma у період роботи там сина колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантера.

Про це повідомила прес-служба НАБУ у фейсбуці.

У Бюро підкреслили, що розслідують дві справи щодо колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

"НАБУ розслідує кримінальне провадження за фактом вчинення неправомірних дій чиновниками Мінекології часів президента Віктора Януковича під час видачі спеціальних дозволів на користування надрами низці підприємств, засновником яких є Burisma Limited, а кінцевим бенефіціарним власником - ексміністр екології", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що події які розслідують детективи НАБУ у цій справі, охоплюють період 2010-2012 років.

"Зміни, які сталися у складі правління компанії Burisma Limited, що зараз стали об'єктом уваги міжнародної спільноти, відбулися тільки у травні 2014 року, тому не є і ніколи не були предметом розслідування НАБУ. Перевірка діяльності членів правління приватних суб'єктів господарювання у періоди, які не мають відношення до охопленого періоду можливого вчинення кримінального злочину, не є завданням НАБУ", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Україна несподівано стала одним з факторів у передвиборній кампанії у США, у якій одним з головних конкурентів діючого президента Дональда Трампа став Байден-старший. Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma - колишній міністр екології та природних ресурсів Злочевський.

Злочевський керував Міністерством охорони навколишнього природного середовища у 2010-2012 роках. У 2014 році він виїхав з України після пред'явлення Генеральною прокуратурою підозр у незаконному збагаченні, і його оголосили у розшук. У лютому 2018 року він повернувся у країну після зняття з розшуку.

У грудні 2015 року повідомляли, що генпрокурор Віктор Шокін передав справи Злочевського і Burisma в НАБУ і САП.

Навесні 2016 року за тиском Байдена Шокіна звільнили. У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій фірмам Злочевського.

25 вересня 2019 року в США заявили про початок процедури імпічменту президента Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram