ГоловнаПолітика

Прессекретар Зеленського звинуватила журналіста в провокації конфлікту "заради картинки"

Юлія Мендель вважає, що не накидалася на кореспондента, а зупиняла його.

Прессекретар Зеленського звинуватила журналіста в провокації конфлікту "заради картинки"
Фото: стопкадр ЦЕНЗОР

Прессекретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель прокоментувала інцидент, коли вона не дозволила журналісту Сергію Андрушкові поставити запитання керівнику Офісу президента Андрію Богдану і намагалася відштовхнути його в бік.

Відповідні кадри показали в новому сюжеті програми "Схеми: корупція в деталях".

Поведінка Мендель викликала обурення серед представників медіа, а також у соцмережах.

Журналіст Михайло Ткач написав на своїй сторінці у фейсбуці: "Хто може пояснити, в якій цивілізованій країні світу прессекретар президента дозволяє собі подібне в момент, коли журналіст хоче поставити запитання першим особам! Це як називається?! Свобода слова?!"

Журналіст Крістофер Міллер опублікував у своєму Twitter відео інциденту і зазначив, що Зеленський дає інтерв'ю ЗМІ в Нью-Йорку, але "ось як його пресслужба ставиться до журналістів у Києві".

Мендель обурилася такою реакцією і заявила, що не накидалася на журналіста, а зупиняла його. Вона також зазначила, що "в США «ні» для журналіста означає неможливість підходити до першої особи". При цьому прессекретар президента заявила, що дізналася зі ЗМІ декілька фейків про себе.

"До кінця першого місяця роботи в Офісі президента дізналася, що купила Lexus і повісила номери зі своїм прізвищем. Зв'язали з усіма можливими олігархами. На другий місяць у медіа писали, що я купила квартиру за нову зарплату. На третій - що дала команду голосувати за недоторканність. Тепер пишуть, що побила журналіста, вдвічі більшого за себе. Закликаю всіх перевіряти інформацію", - обурилася Мендель у фейсбуці.

"У США «ні» для журналіста означає неможливість підходити до першої особи. Інакше журналіста заарештують. Медіа наполягають, але не кидаються. Тому особистий простір першої особи - це його/її безпека. Особливо важливо це усвідомлювати після 2017 року, коли під виглядом журналіста відомого видання кілер підстрелив добровольця в Києві", - додала прессекретар.

Відзначимо, Мендель має на увазі замах на Адама Осмаєва, якого в 2017 році намагався застрелити російський кілер. Він домовився про зустріч з Осмаєвим під виглядом французького журналіста Алекса Вернера з Le Monde.

"Можливо, мої прохання дещо не дотягують до високих стандартів. Але Сергій Андрушко - не найгалантніший джентльмен. На відео видно, що я його не штовхала і не нападала, а зупиняла. Хочемо цивілізованої поведінки - давайте за цивілізоване «ні» не накидатися на делегацію заради красивої картинки", - додала прессекретар президента.

Нагадаємо, Мендель вибрали прессекретарем Зеленського з-поміж 4 тис. кандидатів. Вона в різний час працювала на телеканалах ICTV, "Еспресо-ТВ" і "Інтері". Кілька років як журналіст співпрацює з The New York Times. Також вона писала для українського Forbes і американського Politico.

СNN відзначав, що Мендель могла допустити конфлікт інтересів, публікуючи статті в The New York Times під час конкурсу на посаду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram