ГоловнаПолітика

Fox News: Шокін заявив, що розслідування щодо Burisma прикрили через "страх перед США"

Колишній генпрокурор про це говорив з адвокатом Трампа.

Fox News: Шокін заявив, що розслідування щодо Burisma прикрили через "страх перед США"
Виктор Шокин
Фото: Вадим Крутивус

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що був змушений припинити розслідування стосовно компанії "Бурісма", членом ради директорів якої був у той час син віцепрезидента США Джо Байдена Хантер, через тиск з боку Сполучених Штатів.

Про це повідомив телеканал Fox News.

Зазначається, що Шохін на початку поточного року заявив адвокату американського президента Руді Джуліані, що розслідування було припинено "через страх перед Вашингтоном".

Згідно із записами Джуліані, які є у розпорядженні Fox News, "Шокін спробував продовжити розслідування, але у червні або липні 2015 року посол США Джеффрі Пайєтт сказав йому, що розслідування має проводитися у білих рукавичках, що, за словами пана Шокіна, означало, що треба нічого не робити". У записках також стверджувалося, що Шокіну сказали, що у процесі розслідування віцепрезидент розпорядився затримати надання американської допомоги Україні.

Записи Джуліані були передані Конгресу Генеральним інспектором держдепартаменту США.

Нагадаємо, Україна несподівано стала одним з факторів у передвиборній кампанії у США, у якій одним з головних конкурентів діючого президента США Дональда Трампа став Байден-старший. Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma - колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

У грудні 2015 року повідомляли, що генпрокурор Шокін передав справи Злочевського і Burisma у НАБУ і САП. Навесні 2016 року за тиском Байдена Шокіна звільнили. У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій фірмам Злочевського. У НАБУ заявили, що не розслідували діяльність Burisma у період роботи там Хантера Байдена.

25 вересня 2019 року у США заявили про початок процедури імпічменту президента Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram