ГоловнаПолітика

Луценко: син Байдена не порушував закон в Україні

ГПУ передасть матеріали щодо Burisma американському слідству.

Луценко: син Байдена не порушував закон в Україні
Фото: EPA/UPG

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Хантер Байден, син колишнього віце-президента США Джо Байдена, не порушував українських законів, коли працював у раді директорів газовидобувної компанії Burisma Group Миколи Злочевського.

Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg.

"Хантер Байден не порушував ніяких українських законів. Принаймні на сьогодні ми не бачимо жодних порушень. Компанія може платити скільки завгодно раді директорів", - сказав Луценко.

"Усі справи проти Burisma були закриті. Я не бачу ніяких порушень з боку іноземців, які працювали в Burisma в Україні", - додав генпрокурор.

Водночас Луценко сказав, що передасть генпрокурору США Вільяму Барру детальну інформацію про платежі ради директорів Burisma. Тоді американська влада зможе перевірити, чи платив Хантер Байден податки на дохід у США.

Нагадаємо, Україна несподівано стала одним з факторів у передвиборній кампанії в США. Одним із головних конкурентів чинного президента Дональда Трампа може стати Байден-старший.

Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma - колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

У 2014 році Генеральна прокуратура оголосила Злочевського підозрюваним у незаконному збагаченні. Слідство вважало, що підприємства, які контролював Злочевський, незаконно отримали право на користування нафтогазоносними надрами. Найбільше родовищ компанії з Burisma Holdings отримали в 2003-2004 роках (коли Злочевський очолював Державний комітет природних ресурсів, який видав ліцензії на право користування надрами) і в 2010-2012 роках (коли Злочевський очолював міністерство охорони навколишнього природного середовища).

У грудні 2015 року генпрокурор Віктор Шокін передав справи Злочевського і Burisma в НАБУ і САП.

Навесні 2016 року за тиском Байдена Шокіна було звільнено з посади генпрокурора.

У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій фірмам Злочевського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram