ГоловнаСвіт

Адвокат Трампа випадково розповів, що просив Україну розслідувати справу Байдена

Суперечливі заяви Джуліані CNN стали черговою сенсацією в США.

Адвокат Трампа випадково розповів, що просив Україну розслідувати справу Байдена
Руди Джулиани
Фото: Doug Mills/The New York Times

Особистий адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані випадково проговорився, що вимагав у влади України розпочати розслідування проти сім'ї Джо Байдена.

Це сталося під час інтерв'ю Джуліані журналісту CNN Крісу Куомо, передає "Укрінформ".

"З самого початку своєї появи Джуліані пішов у наступ, вдавшись до риторичної полеміки, щоб перевести розмову з сенсаційної скарги службовця (розвідки, - ред.) проти президента Дональда Трампа", - коментує інтерв'ю американський портал Media ITE.

Джуліані почав згадувати події 2016 року, а потім заявив, що Джо Байден "підкупив президента України, щоб звільнити прокурора (генпрокурора Віктора Шокіна, - ред.), який розслідував справу його сина".

Після декількох хвилин перепалки і претензій з боку Джуліані Куомо поставив адвокату Трампа запитання: "Ви попросили Україну розслідувати справу Джо Байдена?". На це Джуліані відповів: "Ні, насправді я цього не зробив. Я попросив Україну розслідувати звинувачення щодо втручання українців у вибори (в США, - ред.) у 2016 році на користь Гілларі Клінтон".

Ведучий не зупинився і продовжив: "Ви ніколи не висловлювали прохання стосовно Хантера Байдена? Ви ніколи і ні про що не просили у прокурора з приводу Джо Байдена?" Джуліані у відповідь підкреслив, що "єдине прохання з його боку стосувалося того, щоб зрозуміти, як саме Луценко, якого було призначено (генпрокурором, - ред.), припинив справу AntAC".

"Отже, ви попросили Україну розглянути справу Джо Байдена?" - продовжив ведучий.

"Звичайно, так", - сказав Джуліані.

Такі суперечливі заяви адвоката Трампа стали черговою сенсацією в США, оскільки до цього в оточенні президента намагалися всіляко заперечувати будь-який вплив на український уряд у цій справі.

"Адвокат президента Трампа каже, що він спілкувався з українською офіційною посадовою особою про можливу роль Джо Байдена у звільненні урядом прокурора, який розслідував справу про сина Байдена", - резюмував у своєму Twitter Куомо.

Нагадаємо, Україна несподівано стала одним з факторів у передвиборній кампанії в США. Одним з головних конкурентів чинного президента Трампа став Байден-старший. Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma - колишній міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський.

У 2014 році Генпрокуратура оголосила Злочевського підозрюваним у незаконному збагаченні. Слідство вважало, що підприємства, які він контролював, незаконно отримали право на користування нафтогазоносними надрами. Найбільше родовищ компанії з Burisma Holdings отримали в 2003-2004 роках (коли Злочевський очолював Державний комітет природних ресурсів, який видав ліцензії на право користування надрами) і в 2010-2012 роках (коли Злочевський очолював міністерство охорони навколишнього природного середовища).

У грудні 2015 року генпрокурор Віктор Шокін передав справи Злочевського і Burisma в НАБУ і САП. Навесні 2016 року під тиском Байдена Шокіна звільнили. У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій фірмам Злочевського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram