ГоловнаПолітика

Байден стурбований регресом у боротьбі з корупцією в Україні

Він вважає, що на українську владу потрібно постійно тиснути.

Байден стурбований регресом у боротьбі з корупцією в Україні
Фото: EPA/UPG

Колишній віце-президент Джозеф Байден заявив, що його турбує регрес у боротьбі з корупцією в Україні.

Про це він сказав, виступаючи в Раді з міжнародних відносин в США, пише "Голос Америки".

"Я вкрай стурбований відкатом у боротьбі з корупцією ... Вони зробили деякі дуже важливі необхідні інституційні та кадрові зміни. Але одна з трьох необхідних інституцій зараз йде на задній план. Антикорупційний суд", - заявив він.

Байден заявив, що схожа ситуація була свого часу з генпрокурором Віктором Шокіним.

"Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. Так, я пам'ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довгострокові кредитні гарантії. Я їздив до Києва 12-13 разів, і в кінці повинен був оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка і Яценюка, що вони зроблять кроки щодо генеральної прокурори, але вони цього не зробили", - заявив він.

"Я пішов на прес-конференцію і сказав: ми вам не даємо мільярда доларів. Вони мені кажуть: ви не маєте таких повноважень, ви - не президент, президент говорив, що дасть. Я так: дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримуєте мільярда доларів. Я сказав: я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не звільнений досі, ви не отримуєте грошей. Ось сучий син! І його звільнили. І на його місце поставили того, кому в той час довіряли", - заявив колишній віце-президент США.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко сьогодні висловив жаль в зв'язку з відмовою Ради включити до порядку денного сесії законопроект про створення Антикорупційного суду. Він сподівається, що цей проект буде розглянуто на початку наступної сесії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram