ГоловнаПолітика

Депутати запропонували вихолостити статтю за незаконне збагачення

Правки призведуть до закриття сотень гучних кримінальних справ, упевнені в ЦПК.

Депутати запропонували вихолостити статтю за незаконне збагачення

У Верховну Раду внесли законопроект, який фактично вихолостить статтю Кримінального кодексу про відповідальність чиновників за незаконне збагачення.

Проект закону №7499 авторства депутатів Владислава Даниліна й Олександра Кірша від "Народного фронту", а також Геннадія Чекіти й Андрія Шиньковича від Блоку Петра Порошенка зареєстровано 18 січня.

Чинна редакція статті передбачає покарання за "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а також за передачу їм таких активів будь-якій іншій особі".

Згідно із законопроектом, кримінальна відповідальність передбачається за "незаконне придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі".

Центр протидії корупції зазначає, що законопроект пропонує встановити відповідальність чиновника виключно за незаконне придбання майна - наприклад, без належного угоди або доручення від власників майна.

"Таким чином, придбання державними чиновниками автомобілів і квартир, які коштують у сотні разів більше від їхнього офіційного заробітку, якщо це зроблено офіційно, скажімо в автосалоні, не передбачатиме кримінальної відповідальності", - сказано в повідомленні.

У ЦПК переконані, що прийняття цього законопроекту призведе до закриття сотень гучних кримінальних справ.

Зараз чиновнику загрожує позбавлення волі на 2-10 років за придбання майна, вартість якого не відповідає офіційним доходам його сім'ї.

Крім того, в ЦПК додали, що законопроект №7499 легалізує приховування корупційного майна чиновників через оформлення його на третіх осіб.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 2015 року. Це було однією з вимог Євросоюзу на виконання плану дій для візової лібералізації, а також одним із зобов'язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Наприкінці грудня 59 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційною цю статтю Кримінального кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram