ГоловнаПолітика

Чийгоз і Умеров виступлять у Європарламенті

Заступники голови Меджлісу розкажуть про ситуацію з правами людини в анексованому Криму.

Чийгоз і Умеров виступлять у Європарламенті
Ильми Умеров и Ахтем Чийгоз
Фото: Укринформ

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз 24 січня виступлять у Європарламенті на слуханнях, присвячених ситуації з правами людини в анексованому Криму.

Про це повідомляє "Крим.Реалії".

"На слуханнях у Брюсселі обговорять також можливості сприяння Європарламенту в припиненні порушень і в захисті основних прав на півострові", - наголошено в повідомленні.

Також буде презентовано дослідження аналітичного центру євроустанови під назвою "Ситуація з правами людини в Україні і відповідь Європейського Союзу, включаючи відповідну діяльність Європейського парламенту".

Нагадаємо, 25 жовтня минулого року російська окупаційна влада видала Умерова і Чийгоза Туреччині, а 27 жовтня вони прибули в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч.1 ст.212 КК РФ.

Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч.2 ст.280.1 КК РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram