ГоловнаПолітика

Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза видали Туреччині (оновлено)

Їх відправили з Криму в Анкару літаком.

Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза видали Туреччині (оновлено)
Ильми Умеров и Ахтем Чийгоз
Фото: Укринформ

Російська окупаційна влада передала заступників голови Меджлісу Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза Туреччині.

Про це повідомив "Українську правду" лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Їх відправили в Анкару літаком.

Видача Умерова та Чийгоза стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана в Україну.

Адвокат Микола Полозов підтвердив цю інформацію у фейсбуці.

"Те, чого всі так довго очікували, сталося. Ще два заручники, два українських політв'язні здобули свободу. Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров - безстрашні герої кримськотатарського народу. Сьогодні вони звільнені від кримінального переслідування", - написав він.

Оновлення 15:44. Прес-секретар президента Петра Порошенка о 15:41 повідомив, що Умеров і Чийгоз вже в Туреччині.

"Літак з громадянами України Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом приземлився в Анкарі. За дорученням Президента України їх зустрічатиме наш посол і сприятиме їхньому перебуванню в Туреччині", - написав він.

Оновлення 16:48. Перша віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що Ердоган долучився до звільнення Умерова і Чийгоза завдяки особистому проханню президента Петра Порошенка.

"Тільки одиниці знають, скільки переговорів президента Порошенка за участю нашого дорогого Мустафи Джемілєва, скільки раундів зустрічей відбулося і в Нью-Йорку, де наша делегація ставила питання заручників як пріоритетні, і президент просив свого турецького колегу Ердогана підключитися до звільнення, і на закритих зустрічах президентів Порошенка і Ердогана в Києві", - написала вона у фейсбуці.

Геращенко також повідомила, що Умерова і Чийгоза змушували писати прохання про помилування на адресу президента Росії Володимира Путіна, але вони відмовилися.

Нагадаємо, що Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч.1 ст.212 КК РФ.

Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч.2 ст.280.1 КК РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram