ГоловнаПолітика

Чийгоз і Умеров подали позови про розсекречення указів Путіна про їхнє помилування

Лідери кримських татар хочуть повернутися на півострів.

Чийгоз і Умеров подали позови про розсекречення указів Путіна про їхнє помилування
Ильми Умеров и Ахтем Чийгоз
Фото: Укринформ

Адвокат заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза Микола Полозов подав адміністративні позови від їхнього імені до адміністрації президента РФ Володимира Путіна з вимогою надати інформацію про укази про помилування.

"Подав два адміністративні позови до адміністрації президента Путіна від імені Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з вимогою надати інформацію про укази про помилування. Засекречування указів про помилування суперечить ч. 2 ст. 24 Конституції РФ", - написав Полозов у твіттері в среду.

Він також виклав фотокопії частини позовів від імені Умерова та Чийгоза, які спрямовані до Тверського районного суду Москви.

Нагадаємо, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. 27 вересня Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення. 25 жовтня представників Меджлісу передали Туреччині, а 27 жовтня вони прибули в Україну.

Умеров і Чийгоз на початку грудня заявляли про намір подати позови до адміністрації президента РФ у зв'язку з відсутністю документів про їхнє помилування, що обмежує їх у реалізації своїх прав.

Раніше в адміністрації президента РФ відмовилися надавати відомості про укази, пославшись на те, що це інформація з обмеженим доступом. "Іншими словами, обидва укази про помилування Чийгоза й Умерова були засекречені, що позбавляє їх права на реалізацію своїх прав, у тому числі на повернення додому в Крим", - пояснив Полозов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram