ГоловнаПолітика

Рада хоче вводити санкції

Ініціаторами законопроекту виступили 60 нардепів.

Рада хоче вводити санкції
Фото: newsfiber.com

60 народних депутатів внесли до парламенту законопроект, яким пропонується уповноважити Верховну Раду вводити санкції.

Проект закону №7438 зареєстрований 22 грудня, його співавторами вказані, зокрема, голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк, заступник голови "Батьківщини" Сергій Соболєв, голова комітету із закордонних справ Ганна Гопко, депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець.

Зараз Рада національної безпеки і оборони приймає рішення про санкції, які буде введено указом Президента. При цьому якщо санкції стосуються іноземної держави або невизначеного переліку осіб, то указ президента має схвалити Рада.

Пропонують встановити, що рішення про введення, скасування або внесення змін до санкції приймає парламент шляхом прийняття відповідного закону або РНБО за пропозиціями Президента, Кабінету Міністрів, Національного банку або Служби безпеки України. Також пропонують ввести такий вид санкцій, як часткове або повне розірвання дипломатичних і консульських відносин.

Законопроект розширює перелік підстав для введення санкцій і дозволяє вводити їх за порушення іноземною державою прав закордонних українців і незаконний арешт українців.

Крім того, прописується: якщо Генеральна асамблея, Рада Безпеки ООН або Рада Європейського Союзу прийняли рішення про санкції з метою захисту безпеки і територіальної цілісності України, Президент України одноосібно вводить аналогічні за змістом санкції впродовж місяця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram