ГоловнаПраво

Омелян відмовився від закриття справи

ВАКС продовжить розглядати справу з приводу декларування ексміністра.

Омелян відмовився від закриття справи
Зліва -направо: Омелян та його адвокати Тарас Пошиванюк і Олександр Лисак
Фото: Катерина Петренко

Ексміністр інфраструктури Володимир Омелян відмовився від закриття справи з приводу його декларування в 2015-2016 роках на загальну суму понад 11 млн гривень.

31 березня настав термін давності за другим епізодом кримінального провадження з приводу ймовірного недостовірного декларування Омеляна за 2016 рік. Прокурор САП Валентин Мусіяка пояснив: оскільки обвинувачений відмовився від закриття кримінального провадження, суд продовжує розглядати справу.

"Якщо суд прийме рішення, що обвинувачений винен у скоєнні правопорушення, яке йому інкримінують, то все одно справа закриється за строками давності. В такому випадку в судовому рішенні констатують факт скоєння конкретною особою кримінального злочину, але справа буде закрита", - пояснив прокурор.

"Мені дуже сумно, що при вході до ВАКС я не зустрів пана Єрмака зі співробітниками НАБУ. Але оскільки я досі - єдиний службовець топрангу, справу якого розглядає ВАКС, я відмовився закривати мою кримінальну справу, тому що це - справа честі . Хочу, щоб ми встановили істину. Якщо не буде надмірно затягнутого судового процесу, я хотів би дійти до кінця і не користуватися відповідними можливостями в законодавстві. Я, безумовно, хотів би швидкого розгляду, але карантин і коронавірус вносять свої корективи, проте сподіваюсь, що ми зможемо вийти на швидкий процес", - сказав ексміністр.

Тому справу продовжили розглядати. Зокрема, сьогодні ВАКС досліджував експертизу, яка підтверджує підписи Омеляна в договорі придбання незадекларованого позашляховика BMW X5 від імені брата Максима Омеляна, на якого і зареєстровано авто. А також досліджували пропуск на ім'я ексміністра на авто на територію Міністерства інфраструктури з терміном до кінця 2015 року. У справі також досліджували докази захисту і допитували близько 30 свідків: водіїв Омеляна, нянь його сина, а також дружину Світлану Бевзу і брата Максима Омеляна.

Нагадаємо, Володимира Омеляна звинувачують у декларуванні недостовірної інформації за ст. 366-1 Кримінального кодексу. За версією слідства, в деклараціях за 2015-2016 рік він навмисне вказав відомості, які відрізняються від достовірних на суму понад 3 млн і 8 млн грн відповідно.

За версією антикорупційних органів, витрати Омеляна на посаді міністра інфраструктури не відповідали його доходам. Прокурори стверджують: його дохід з 2000 року за 15 років державної служби становив близько 2 млн грн.

Слідство повідомило, що, працюючи виключно на державній службі, Омелян не міг законно накопичити достатньо грошей, щоб у 2015-му купити новий автомобіль преміум-класу за 1,4 тис. грн. і зберігати $90 тис. і 25 тис. євро готівкою. Щоб приховати статки, Омелян нібито зареєстрував позашляховик на рідного брата, але користувалися ним з самого початку сам міністр і його дружина.

На думку прокуратури, міністр не задекларував право користування зазначеним автомобілем, витрати на його придбання, витрати на оренду будинку в передмісті Києва і право користування будинком і земельною ділянкою. Омелян вважає цю справу політичною помстою, мета якої - завдати репутаційного удару.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram