ГоловнаСвіт

У Польщі перенесли президентські вибори, заплановані на 10 травня

Нової дати голосування поки що не визначили.

У Польщі перенесли президентські вибори, заплановані на 10 травня
Фото: telegraf.com.ua

Президентські вибори в Польщі, заплановані на неділю, 10 травня, вирішили перенести на більш пізній термін через пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву правлячої партії "Право і справедливість".

Суперечки через дату виборів почалися з початку пандемії. Правляча партія наполягала на голосуванні, а опозиція звинуватила її в тому, що вона ставить політичну вигоду вище за громадське здоров'я.

"Після закінчення крайнього терміну 10 травня 2020 року й очікуваного скасування виборів Верховним судом, з огляду на те, що вони не були проведені, спікер Сейму Республіки Польща оголосить нові президентські вибори якомога швидше", - заявили в партії.

Нагадаємо, 7 квітня Сейм Польщі прийняв закон про заочне голосування на президентських виборах. Планувалося, що виборці повинні покласти конверт зі своїми виборчими бюлетенями в спеціальну поштову скриньку за місцем, де вони внесені до списку виборців.

До бойкоту виборів закликав колишній прем'єр-міністр країни й експрезидент Європейської ради Дональд Туск, відзначивши, що "процедура, яку підготував уряд, не матиме нічого спільного з виборами", а єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив: якщо президентські вибори відбудуться в нинішніх умовах, то вони не відповідатимуть цілій низці міжнародних стандартів.

Кандидат у президенти від найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" Малгожата Кідава-Блонська заявила, що не братиме участі у виборах, якщо голосування відбуватиметься поштою.

6 травня Сенат Польщі не підтримав проведення виборів поштою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram