ГоловнаСвіт

Трамп ветував резолюцію щодо застосування сили в Ірані

Президент США назвав документ "образливим".

Трамп ветував резолюцію щодо застосування сили в Ірані
Трамм выступает с обращением к нации в Конгрессе США
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп наклав вето на резолюцію американського Конгресу про обмеження його повноважень щодо використання збройних сил щодо Ірану.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Голова американської адміністрації назвав документ "образливим" для інституту президентства.

Резолюцію представили законодавці в Палаті представників США після того, як 3 січня за наказом Трампа в результаті ракетного удару було вбито командувача спецпідрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані.

Трамп вважає, що ліквідація Сулеймані була санкціонована резолюцією 2002 року

"Попри те, що написано в резолюції, Сполучені Штати зараз не застосовують силу щодо Ірану", - заявив він.

"Ми живемо у ворожому світі, повному зростаючих загроз, і Конституція США визнає, що президент повинен бути в змозі передбачити подальші кроки наших суперників і вжити швидких і рішучих дій у відповідь на них. Саме це я і зробив!" - додав Трамп.

Нагадаємо, резолюцію, що стосується Ірану, в березні підтримала більшість членів Палати представників США. До цього в лютому її схвалив Сенат, де більшість належить республіканцям. Документ зобов'язував президента до початку військових дій проти Ірану отримати від Конгресу відповідний дозвіл. Якщо ж бойові дії вже розпочато, то адміністрація США впродовж 30 днів повинна їх припинити, до схвалення законодавців.

У березні Конгрес схвалив обмеження повноважень Трампа вести війну з Іраном, у відповідь на що президент США заявив, що планує ветувати резолюцію. Для подолання вето необхідно дві третини голосів у Палаті представників (290) і Сенаті (67), які навряд чи наберуться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram