ГоловнаСвіт

У Конгресі проголосували за заборону Трампу на військові дії проти Ірану без узгодження

Щоб резолюція набула чинності, її ще мають підтримати в Сенаті.

У Конгресі проголосували за заборону Трампу на військові дії проти Ірану без узгодження
Фото: EPA/UPG

У США Палата представників прийняла резолюцію про обмеження здатності президента Дональда Трампа проводити військові дії проти Ірану без узгодження з Конгресом.

"За" віддали свої голоси 224 конгресмени, "проти" - 194, передає CNN. Серед тих, хто підтримав резолюцію, були і республіканці.

Для того, щоб документ набув чинності, за нього ще повинен проголосувати Сенат. У резолюції міститься заклик до Трампа "припинити використання збройних сил Сполучених Штатів для ведення бойових дій в Ірані або проти нього", якщо Конгрес не оголосить про війну або не прийме спеціального законного дозволу на використання ЗС США.

Нагадаємо, командира елітного підрозділу "Аль-Кудс" Касема Сулеймані вбили в ніч на 3 січня в результаті авіаудару США в районі міжнародного аеропорту в Багдаді. Трамп, коментуючи інцидент, назвав генерала "терористом номер один у світі", а також заявив про готовність завдати удару по 52 цілях в Ірані. Іран порівняв убивство Сулеймані з оголошенням війни і пообіцяв заходи у відповідь.

4 грудня в Багдаді сталася ще одна повітряна атака, в результаті якої загинули щонайменше шестеро осіб. Ірак звинувачує США, у Вашингтоні причетність до авіаудару заперечують.

8 січня американську авіабазу, розташовану поряд з містом аль-Асад в Іраку, і базу американських коаліційних сил в Ербілі обстріляли ракетами. За даними Пентагону, Іран випустив не менш ніж десяток ракет

Через декілька годин в Ірані зазнав аварії український літак МАУ, загинули всі 176 осіб, які перебували на борту. Іран заявив, що причиною катастрофи стала технічна несправність літака, однак 9 січня низка американських ЗМІ з посиланням на джерела в Пентагоні та розвідці, а потім і президент Трамп, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і прем'єр Британії Борис Джонсон заявили, що Іран міг випадково збити літак своєю ракетою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram