ГоловнаСуспільствоПодії

Літак українських авіаліній зі 176 людьми на борту впав в Ірані (оновлюється)

Загинули 11 українців - 9 членів екіпажу і два пасажири.

Фото: twitter.com/ZMeryame

Літак "Боїнг-737", що належить МАУ, впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту імама Хомейні. На борту, за даними Reuters, разом з екіпажем було більш ніж 170 осіб. Рейс PS752 мав прибути до Києва близько 8-ї ранку.

Іранська влада заявила, що в літака були проблеми з двигуном і він упав через технічну несправність, передає IRNA. Точні причини катастрофи з'ясує слідча комісія.

Фото: irna.ir

Після падіння літак охопив вогонь, загоряння не припинилося і на момент прибуття рятувальників.

"Літак у вогні, але ми послали екіпажі... і, можливо, ми зможемо врятувати деяких пасажирів", - сказав Пірхоссейн Куліванд, глава служби з надзвичайних ситуацій Ірану.

У той самий час на іранському телебаченні повідомили, що на борту ніхто не вижив.

Оновлено 07:30. Пізніше в Департаменті консульської служби МЗС України повідомили, що екіпаж і пасажири загинули.

"За попередньою інформацією представника авіакомпанії МАУ, 8.01.2020 після зльоту з міжнародного аеропорту імама Хомейні (Тегеран) пасажирський літак авіакомпанії МАУ зазнав аварії і впав неподалік аеропорту. За інформацією, яку уточнюють, пасажири цього рейсу і екіпаж загинули. У Департаменті консульської служби створили оперативну кризову групу, телефон гарячої лінії - 238 17 77", - йдеться в повідомленні.

Фото: Reuters

Оновлено 08:15. Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що на місці трагедії працює український консул. Кількість громадян України на борту уточнюють, усього, за попередніми даними, в літаку було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Оновлено 08:47. У пресслужбі РНБО уточнили, що реєстрацію на рейс пройшли 168, а не 167 пасажирів. Також на борту було 9 членів екіпажу.

Зеленський перервав візит в Оман і повертається до Києва, він доручив РНБО створити оперативний штаб для розслідування трагедії. 

Оновлено 09:18. Володимир Зеленський повідомив, що в Тегеран відправлять борт за лінією МЗС і Міноборони для вивезення тіл загиблих, очікують згоди на виліт від іранської сторони.

"Дуже прошу всіх утриматися від спекуляцій і висунення неперевірених версій щодо катастрофи до офіційних повідомлень", - закликав він.

Оновлено 09:30. У пресслужбі посольства України в Ірані повідомили, що версії теракту або влучення в літак ракетою наразі відкидають, причина катастрофи - аварія двигуна. Через кілька годин це повідомлення відредагували, вказавши, що причину аварії буде встановлювати комісія, а будь-які заяви про причини катастрофи до рішення комісії є неофіційними.

"За даними компанії МАУ, на вказаний рейс купили квитки 168 осіб. Зараз з'ясовують, хто з покупців не був на борту, а також наявність серед пасажирів громадян України. Також на борту перебували 9 членів екіпажу - громадяни України".

За даними іранського агентства IRNA, серед пасажирів було 147 іранців, проте офіційних списків поки не опублікували.

Фото: twitter.com/ZMeryame

За даними Flight Radar, літак зник з радарів у районі міста Паранд неподалік Тегерана.

Оновлено 09:57. На розбитому літаку було 11 українців - 9 членів екіпажу і 2 пасажирів.

Це оперативна інформація, оприлюднена Радою національної безпеки і оборони.

В аеропорту Бориспіль рейс вказано як скасований
Фото: LB.ua
В аеропорту Бориспіль рейс вказано як скасований

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Оновлено 10:06. У МАУ повідомили про припинення рейсів у Тегеран на невизначений термін. Також у компанії повідомили, що останній техогляд літака провели 6 січня.

"Буде проведено розслідування подій із залученням авіаційної влади України, Ірану, представників компанії-виробника Boeing, авіакомпанії, а також Національного бюро розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами в Україні", - додали в МАУ.

Оновлено 10:41. Голова МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що наразі відомо про 168 людей на борту. Це: 11 українців (9 членів екіпажу і двоє пасажири), 82 іранців, 63 канадців, 10 шведів, четверо громадян Афганістану, троє громадян ФРН і стільки само громадян Британії.

Оновлено 10:45. Представники МАУ провели брифінг в аеропорту "Бориспіль":

  • екіпаж був одним із найдосвідченіших в авіакомпанії і, з огляду на складність аеропорту в Тегерані, був посилений додатковим пілотом. У командира - 11,6 тис. годин нальоту, у другого пілота - 7,7 тис. годин нальоту, у пілота-інструктора - 12 тис. годин нальоту. Імовірність, що вони могли припуститися помилки - мінімальна;
  • літак виготовлено 2016 року, він справний. Останню технічну перевірку повітряне судно пройшло 6 січня, нарікань з боку пілотів не було;
  • створено комісію для розслідування причин аварії.
  • Фото: LB.ua
    Євген Дихне
    Фото: LB.ua
    Євген Дихне
    Фото: LB.ua
    Фото: LB.ua
    Фото: LB.ua
    Фото: LB.ua

Оновлення 12:21. У зв'язку з катастрофою літака МАУ українським авіакомпаніями заборонили виконувати польоти в повітряному просторі Ірану. Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу.

У той самий час секретар РНБО Олексій Данілов попросив не спекулювати на причинах трагедії: "Певні ЗМІ вже дають власні оцінки, з'явилася велика кількість фахівців, які роблять висновки. Ми попросили б неупереджено ставитися до цієї події, тому що регіон складний, останнім часом там відбуваються деякі події".

Оновлення 13:16. На сайті МАУ опубліковано список загиблих членів екіпажу. На борту перебували три пілоти: Олексій Наумкін, Володимир Гапоненко і Сергій Хоменко. Крім них, загинули шість бортпровідників: Катерина Статнік, Ігор Матьков, Марія Микитюк, Денис Лихно, Валерія Овчарук і Юлія Сологуб.

Фото: facebook.com/KabminUA

Оновлення 15:07. Авіакомпанія МАУ опублікувала імена всіх загиблих пасажирів рейсу PS752. Серед загиблих - 26 осіб віком до 18 років, у тому числі 13 дітей до 10 років.

Оновлення 16:25. Кабінет Міністрів провів позачергове засідання, на якому ухвалено направити до Ірану пошуково-рятувальну групу. До її складу увійдуть представники різних відомств, а також компанії МАУ.

Фахівці будуть залучені до розслідування, ідентифікації та репатріації тіл українців, загиблих в авіакатастрофі.

Для ідентифікації загиблих заплановано взяти ДНК-проби в їхніх родичів.

Оновлення 21:01. Канада разом з міжнародними партнерами буде працювати над цілісним розслідуванням причин падіння пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що безпека канадців залишається найвищим пріоритетом уряду.

"Міністр закордонних справ перебуває на зв'язку з урядом України і спілкується з належними органами та міжнародними партнерами. Міністр транспорту також працює разом з держслужбовцями його відомства, і спілкується зі своїми міжнародними колегами", - зазначив прем'єр-міністр.

Трюдо також висловив співчуття усім близьким загиблих в авіакатастрофі.

Оновлення 21:40. Влада Ісламської Республіки Іран оголосила 9 січня днем загальнонаціональної жалоби, повідомив офіційний представник уряду ІРІ Алі Рабії.

Відповідне рішення уряд Ірану прийняв у зв'язку з загибеллю десятків іранців в тисняві на церемонії прощання з убитим американськими військовими генералом Касемом Сулеймані і 167 пасажирів і 9 членів екіпажу українського літака Boeing 737, що впав в Тегерані вранці 8 січня.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив про те, що Державна авіаційна служба заборонила українським авіакомпаніям польоти в повітряному просторі Іраку. Заборона набуває чинності з 00:00 9 січня 2020 року. Вона поширюється на всіх експлуатантів повітряних суден, зареєстрованих в Україні.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що основною країною розслідування катастрофи літака МАУ є Іран, оскільки саме на його території сталася авіакатастрофа.

Політичний директор МЗС України Олексій Макеєв пояснив, що Тегеран не має віддавати комусь чорні ящики, передає Громадське.

Він нагадав, що розслідування авіакатастроф регламентуються міжнародним правом, зокрема додатком 13 до Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року. І відбуваються вони у співпраці з багатьма державами.

"Головною у розслідуванні є держава, в якій сталася катастрофа. Саме вона утворює незалежну комісію з розслідування. Вона також оперативно має повідомити про катастрофу державі, де зареєстровано судно, державі-оператора (в обох останніх випадках це - Україна), держава, де повітряне судно було спроектовано / виготовлено, а також ІКАО", - пояснив представник МЗС.

Так, крім головної країни розслідування, до нього можуть приєднатися зазначені держави, а також країни, громадяни яких постраждали в катастрофі.

Макєєв нагадав, що Україна вже заявила про намір приєднатися до розслідування катастрофи.

Оновлення 22:44. Генеральний секретар Організації об'єднаних націй Антоніо Гуттереш висловив співчуття у зв'язку з падінням українського літака в Ірані.

Про це повідомила пресслужба ООН в Twitter.

"Генеральний секретар ООН глибоко засмучений катастрофою українського авіалайнера під Тегераном", - йдеться в повідомленні. Як наголошується, генсек висловив співчуття сім'ям загиблих і урядам всіх країн, громадяни яких загинули в результаті цієї трагедії.

Оновлення 23:58. Пізно ввечері 8 січня літак Міністерства оборони України з групою експертів вилетів до Ірану, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Фото: facebook.com/danilov.oleksiy

Група була сформована з представників високого рівня. До неї увійшли представники 12 установ. В цілому склад групи налічує 45 осіб, повідомив Данілов після вильоту літака до Ірану.

"Буде ідентифікація тіл, будуть з'ясовувати обставини, за яких сталася ця трагедія. Це люди досить високого рівня. Ми думаємо, що результати роботи цієї групи будуть дуже якісними. Хотіли б ще раз підкреслити, що ми висловлюємо співчуття рідним і близьким усіх загиблих у цій катастрофі, але наша головна задача - розібратися, чому це сталося", - цитує секретаря РНБО Інтерфакс-Україна.

Оновлення 00:53. Мобільні оператори "Київстар", Vodafone і lifecell надали українцям можливість безкоштовно зателефонувати до Ірану у зв'язку з авіакатастрофою літака МАУ в Тегерані.

"З 8 по 10 січня 2020 кошти за дзвінки з мережі "Київстар" на номери мобільного або фіксованого зв'язку в Ірані стягуватися не будуть. Усі витрати на дзвінки повернуться протягом дня, коли було здійснено дзвінок", - повідомляє "Київстар".

У Vodafone протягом декількох днів обіцяють повернути кошти, які були витрачені абонентами Vodafone на голосовий зв'язок в Ірані, на вхідні дзвінки та дзвінки в Україну, а також SМS у період з 8 по 10 січня включно.

Мобільний оператор lifecell надав українцям безкоштовні хвилини для дзвінків в Іран.

"Усім абонентам lifecell в Ірані нараховано безкоштовно 20 хвилин для голосових дзвінків у межах Ірану і в Україні, щоб вони могли зв'язатися з близькими. Крім того, для абонентів lifecell з будь-якої країни не тарифікуються дзвінки на цілодобову гарячу лінію МЗС +38044 238 1657", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в грудні в Казахстані зазнав аварії рейс авіакомпанії Bek Ai "Алмати - Нурсултан". На борту літака Fokker 100 були 93 пасажири і 5 членів екіпажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram