ГоловнаСуспільствоПодії

У харківській колонії запобігли спробі бунту

Введено режим особливих умов.

У харківській колонії запобігли спробі бунту
Фото: sfw.so

В Олексіївській виправній колонії №25 (Харків) засуджені готували бунт із залученням криміналітету з волі. У зв'язку із цим в колонії введено режим особливих умов, повідомляє Адміністрація Державної кримінально-виконавчої служби України.

"За наявною оперативною інформацією, група засуджених негативної спрямованості, які відбувають покарання в державній установі "Олексіївська виправна колонія (№25)", найближчим часом планували здійснити заходи, спрямовані на вчинення групових протиправних дій з боку засуджених, дестабілізацію оперативної обстановки в зазначеному закладі, в тому числі за допомогою криміналітету з волі, а також окремих пов'язаних з криміналітетом так званих громадських і правозахисних організацій", - йдеться в повідомленні.

8 січня було організовано та проведено загальний обшук із залученням додаткових сил і засобів з інших установ міжрегіонального управління, в т.ч. груп швидкого реагування та територіального воєнізованого формування. Протягом обшуку було виявлено та вилучено заборонені предмети, в т.ч. три мобільні телефони.

"У зв’язку із груповими протиправними діями, чинення фізичного опору персоналу та невиконання законних його вимог, перешкоджанню проведенню обшуку, проявами буйства, до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби - кайданки. Після застосування фізичної сили і спеціальних засобів засуджені були оглянуті медичними працівниками. Стан їхнього здоров'я задовільний", - додається в повідомленні.

Незважаючи на випадок групової непокори, керуючись вимогами статті 105 Кримінально-виконавчого кодексу України та Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 28.08.2018 №2823/5, в установі, згідно з наказом начальника Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації, введено режим особливих умов з 8 січня 2020 року, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Зараз стан оперативної ситуації в державній установі "Олексіївська виправна колонія (№25)" задовільний і керований адміністрацією.

Нагадаємо, в травні 2019-го бунт стався в Південній колонії №51 в Одесі. Постраждали 13 працівників виправної установи, троє з них були госпіталізовані.

Органи прокуратури в Одеській області зареєстрували два кримінальні провадження після бунту у виправній колонії №51. Одне стосується дезорганізації роботи колонії, а друге - звернень і скарг засуджених.

Мін'юст вирішив законсервувати Південну виправну колонію №51.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram