ГоловнаСвіт

Іран закликав Канаду передати інформацію про можливе ураження українського літака ракетою

Версію про збиття літака МАУ іранськими силами ППО підтримав також прем'єр Британії.

Іран закликав Канаду передати інформацію про можливе ураження українського літака ракетою
Фото: EPA/UPG

Іран закликав Канаду поділитися інформацією про причини катастрофи українського літака після того, як прем'єр-міністр Джастін Трюдо заявив про наявність розвідданих, які вказують на те, що літак збила іранська ракета.

Про це заявив прессекретар Міністерства закордонних справ Ірану Аббас Мусаві, передає Reuters.

"Ми звертаємося до прем'єр-міністра Канади і будь-якого іншого уряду, який має інформацію про катастрофу, щоб передати її слідчому комітету в Ірані", - цитує Аббаса Мусаві державне інформаційне агентство IRNA.

Раніше джерела Newsweek із Пентагону і розвідки заявили, що Іран міг помилково збити літак МАУ. Також про ймовірність влучення в літак ракети Ірану з посиланням на джерела написали CNN і CBS News.

У іранській Організації цивільної авіації в четвер заявили про неспроможність такої версії.

Протягом брифінгу 9 січня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, посилаючись на "низку джерел", включаючи канадську розвідку, заявив, що пасажирський літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" біля міжнародного аеропорту Тегерана був збитий іранською ракетою "земля-повітря". Причому це було ненавмисно.

Також можливість того, що український авіалайнер випадково збили іранські системи ППО біля Тегерана, допустив прем'єр Британії Борис Джонсон.

У мережі з'явилося відео можливого збиття ракетою українського літака над Тегераном. Докази справжності відео надала міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat.

Нагадаємо, точні причини аварії стануть відомі після закінчення всіх експертиз і досліджень. РНБО України розглядає сім версій авіакатастрофи, серед яких - ураження літака зенітною ракетою ЗРК; зіткнення з БПЛА або іншим летючим об'єктом; руйнування і вибух двигуна з технічних причин; вибух всередині літака в результаті терористичного акту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram