ГоловнаСвіт

Кислиця: зміни до конституції РФ суперечать її міжнародним зобов'язанням

"Країни, які говорили, що Росія повинна повернутися в ПАРЄ, проковтнуть ці зміни?"

Кислиця: зміни до конституції РФ суперечать її міжнародним зобов'язанням
Фото: Укринформ

Нові зміни, які вносять у російську конституцію, суперечать тим міжнародним зобов'язанням, які Росія взяла перед ООН та Радою Європи.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua сказав постпред України в ООН Сергій Кислиця.

"Виникає питання: ті країни, які в минулому й позаминулому році нам говорили, що Росія повинна повернутися в ПАРЄ для того, щоби спробувати її демократизувати, проковтнуть ці конституційні зміни, або вони будуть діяти?" – сказав він.

Дипломат стверджує, що своїми діями Росія доводить, що вона не збирається виконувати міжнародне законодавство. Також Кислиця зазначає: якщо РФ спробує залучити нові позиції в конституції й легалізувати приєднання Донбасу до своєї території, Україна буде активно цьому протидіяти.

"У разі чого ми знову винесемо на голосування в Генасамблеї питання територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах. І за це проголосують. Крім того, я впевнений, що міжнародні судові інстанції ніколи не приймуть позицію російської конституції", – сказав він.

Водночас глава української делегації в ООН вважає, що, попри повну незгоду ООН із конституційною реформою РФ, організації не вдасться вигнати Росію.

Нагадаємо, раніше Путін підписав закон про поправку до Конституції, яка передбачає обнулення президентських термінів, закріплює пріоритет внутрішнього права РФ над міжнародним і дозволяє створювати федеральні території. Останнє, як уже писав LB.ua, дає можливість Москві легалізувати захоплені території України і Грузії.

Водночас всенародне голосування за нові поправки до Конституції РФ перенесли на невизначений термін через спалах пандемії коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram