ГоловнаСвіт

Кислиця: ніяких санкцій проти Китаю в ООН не запровадять

Китай має право вето і заблокує будь-яке рішення.

Кислиця: ніяких санкцій проти Китаю в ООН не запровадять
Штаб-квартира ООН в Нью-Йорке
Фото: 0569.com.ua

Організація Об'єднаних Націй не вводитиме санкцій проти Китаю через початок пандемії коронавірусу, для цього в неї немає необхідних механізмів.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua сказав постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

"Я вам гарантую на 100 %: ніяких санкцій проти Китаю в Нью-Йорку введено не буде. Це неможливо з погляду нормативної бази існування та функціонування ООН. Тому що в Радбезі Китай має право вето. У Генасамблеї це голосування теж навряд чи пройде. До того ж вона не накладає обмежувальні заходи. Це неможливо. Тому там не може бути поставлено питання про санкції", – сказав він.

Водночас дипломат закликає відмовитися від зайвої політизації роботи Всесвітньої організації охорони здоров'я. Натомість, як вказує Кислиця, необхідно провести глобальний профільний аналіз її діяльності за період пандемії COVID-19, зрозуміти, чи сприяла вона приховуванню інформації про пандемію коронавірусу.

"Україна, США, Китай, Франція – усі ми повинні вийти на асамблею ВООЗ і обговорити всі [проблемні моменти], сказати керівництву ВООЗ, що ми думаємо з цього приводу. А не так, що спочатку вирішимо всі шляхом референдумів на Генасамблеї, а потім поставимо ВООЗ перед фактом", – сказав він.

Дипломат відзначає, що на сьогодні ВООЗ є однією з найбільш дорогих організацій системи ООН. Він також нагадує, що Україна винна ООН чималі суми грошей.

"Коли створювалася ВООЗ, то Україна, Білорусь і окремо Радянський Союз були серед її країн – засновниць. Потім Москва вирішила, що ВООЗ – структура, яка управляється Заходом, і попросила, щоб Україна й Білорусь разом із Радянським Союзом вийшли з ВООЗ. Ми вважали, що ми вийшли, направили якісь ноти. Однак ВООЗ так не вважала. За всі ці десятиліття ВООЗ нам налічувала борги за внесками… Через рік після відновлення Україною незалежності в 1992 році, наше керівництво вирішило, що черговим підтвердженням українського суверенітету буде поновлення роботи у ВООЗ. На що нам в організації сказали: молодці, що ви повернулися, ось вам десятки мільйонів доларів боргу. І нарахували нам страшну суму, яку ми досі виплачуємо", – сказав Кислиця.

Нагадаємо, 15 квітня президент США Дональд Трамп заявив про припинення виплат Всесвітній організації охорони здоров'я від Штатів. За його словами, виплати будуть заморожені на час проведення аналізу "ролі ВООЗ у серйозному неналежному управлінні і приховуванні поширення коронавірусу".

24 квітня Держсекретар США Майк Помпео акцентував на необхідності фундаментальної реформи ВООЗ і припустив, що Сполучені Штати можуть відмовитися від подальшого відновлення фінансування цієї організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram