ГоловнаПолітика

Постпред України розповів про спроби Росії послабити ООН

РФ виступає за руйнування і нівелювання будь-яких штрафних механізмів.

Постпред України розповів про спроби Росії послабити ООН
Сергій Кислиця
Фото: 112

Ключове завдання Росії в ООН на час коронавірусу – не скасувати санкції, а підірвати саму організацію.

Таку точку зору в інтерв'ю LB.ua висловив постпред України в ООН Сергій Кислиця.

Він упевнений, що своїми діями РФ дає сигнал іншим країнам, що потерпають від обмежувальних заходів, що саме вона є їх єдиним захисником.

"Стратегічна мета Росії – не санкції, а послаблення ООН загалом, створення передумов для того, щоби вона не могла впливати на порушників міжнародного права. Якби РФ щиро була зацікавлена в тому, щоби розглядалися не ідеологічні гасла, а реальні проблеми, вона б це робила в санкційних комітетах. Але для неї важливіше поширювати глобальний ідеологічний спам, виставляти себе в ролі «захисника» країн, які перебувають під санкційним тиском", – сказав Кислиця.

Дипломат зазначив, що позиція Росії щодо санкцій формувалася в ООН протягом десятиліть. Вона спочатку виступала за руйнування й нівелювання будь-яких штрафних механізмів. Водночас Кислиця акцентує: пул країн, які підтримують на цьому напрямі РФ, не збільшився.

"В кращому випадку в Росії зберігається стабільний пул країн, які підтримують її зовнішньополітичні ініціативи. Зараз не можна говорити про те, що у РФ якісно розширюється поле її підтримки. Я цього не бачу. Давайте як приклад візьмемо останню спробу російських дипломатів провести резолюцію по COVID -19. У них було всього 34 делегації-співавторки, які виступили на підтримку документа. Усі. Тобто між першим і другим етапом до російського пулу додалося лише кілька країн", – сказав він.

Нагадаємо, раніше українська делегація в ООН блокувала дві спроби Росії провести в Генеральній асамблеї ООН резолюції, які створили б умови для послаблення санкцій. Проти цієї ініціативи, крім України, активно виступили представники ще 36 країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram