ГоловнаПолітика

Законопроєкт "Слуги народу" про страхування медиків передбачає виплати лише в разі смерті, - Порошенко

Понад 2,5 тис. українських медиків заразилися коронавірусом.

Законопроєкт "Слуги народу" про страхування медиків передбачає виплати лише в разі смерті, - Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Законопроєкт про страхування медпрацівників на випадок захворювання коронавірусом повинен бути прийнятий завтра на позачерговому засіданні парламенту, і президент повинен його негайно підписати.

Про це заявив лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко, передає пресслужба партії.

Він зазначив, що з кожним днем все більше медпрацівників інфікуються, але жодного соціального захисту від держави вони не мають.

"За офіційною інформацією, станом на сьогодні на ранок з 13 тис 184 підтверджених випадків коронавірусу 2 тис 551 - це хворі медики. Це майже 20%, хоча в інших країнах лікарі складають лише лічені відсотки, в середньому не більш як 2%. Хочу підкреслити, що за минулу добу захворіло ще 72 медичних працівники. Перед цим повідомлялося, що на апаратах ШВЛ зараз перебувають 14 медиків. 18 медиків, на жаль, померли. Це ціна зволікання з прийняттям закону, який ми сьогодні розглядаємо, тому що медики є незахищеними, вони не отримали обіцяних 300% надбавок, які ми з вами прийняли під час прийняття бюджету. Сьогодні це визнала і влада, і міністр", - сказав Порошенко.

Порошенко додав, що альтернативний законопроєкт, який подали "Слуги народу", передбачає виплату медичному працівнику або в разі смерті, або в разі настання інвалідності. Але така пропозиція неприйнятна, оскільки в світовій практиці не зафіксовані випадки інвалідності від коронавірусу. Це означає, що медики, які захворіють, не отримають нічого.

"Я сьогодні переговорив з провідними інфекційними лікарями, з головним санітарним лікарем і поспілкувався з іноземними фахівцями. Хочу вам сказати, що жоден з усіх захворілих - не тільки лікарів, жоден з них не отримав інвалідність. Коронавірус не тягне за собою інвалідність. Це може бути тільки як наслідок будь-яких супровідних хвороб.

Це означає, що ми повинні зупинити профанацію. Коли ми оголосимо, що ми виплачуємо страхові виплати лікарям після захворювання, а вони будуть приречені ходити, збирати папери і, врешті-решт, нічого не отримають. Я готовий, як компроміс, і ця позиція узгоджена з іншими авторами законопроєкту, щоб ми об'єднали законопроєкти, знайшли компроміс і подали єдиний узгоджений законопроєкт за обсягом страхових виплат. Будь ласка. Але не записуйте туди інвалідність, тому що це професійно небезпечно, тому що не тягне за собою коронавірус інвалідність", - зазначив лідер "ЄС".

Він продовжив: "Ми не можемо замінити страхування лікарів від захворювання на коронавірус лише випадками інвалідності. Ми повинні захистити лікарів. Ще раз підкреслюю - мова йде не про авторство і не про політичні дивіденди".

Порошенко також наполягає, що закон повинен бути ретроспективним, тобто страхові виплати повинні поширюватися і на ті випадки захворювання і смерті медпрацівників, які трапилися з початку епідемії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram