ГоловнаЕкономікаБізнес

У найближчі роки в світі посилиться симбіоз високих технологій і медицини, - Шимків

На його думку, в першу чергу буде збільшуватися кількість досліджень комп'ютерного моделювання біологічних експериментів.

У найближчі роки в світі посилиться симбіоз високих технологій і медицини, - Шимків

Пандемія COVID-19 дала поштовх для посилення ролі IT-технологій у системі охорони здоров'я всіх країн. І в наступні роки розвиток високих технологій у медицині буде прискорюватися. Такий прогноз під час онлайн-інтерв'ю в рамках спецпроєкту "Інсайти" Київського міжнародного економічного форуму дав голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків, пише "Інтерфакс-Україна".

На його думку, в першу чергу буде збільшуватися кількість in silico - досліджень, тобто комп'ютерного моделювання біологічних експериментів, які передуватимуть дослідженням in vitro (біологічні експерименти в пробірці) і in vivo (в живому організмі).

"Завдяки дослідженням in silico можна буде змоделювати поведінку вірусу і реакцію організму на нього. Це значно скоротить терміни розробок, які проводять перед дослідженнями in vitro і in vivo. Це також прискорить пошук складних молекул, відповідальних рішень для складних або рідкісних захворювань", - зазначив Шимків.

Ще один напрям, який, на думку голови ради директорів Darnitsa Group, буде динамічно розвиватися - штучний інтелект і збір великої кількості даних.

"Це дозволить набагато швидше і чіткіше прогнозувати підходи до лікування. Таким чином можна буде моделювати ймовірність підходів, використовуючи статистику за молекулярними, клінічними дослідженнями, і так далі. Великий обсяг даних дасть можливість лікарю знайти рішення або запропонувати напрям лікування набагато швидше", - додав він.

Третім напрямом, який, на думку Шимківа, також буде надалі вдосконалюватися - це технології секвенування ДНК і РНК, що дозволить детальніше вивчати етіологію і патогенез різних захворювань.

"Швидкість виявлення вірусу, наприклад, за допомогою цифрових технологій, буде значно ефективнішою, ніж це відбувається зараз, при звичайному тестуванні. Також завдяки вдосконаленню технологій секвенування можна буде детально вивчити ДНК мікробіома - сукупності мікробів, що населяють організм людини", - додав він.

Окрім того, за словами Шимківа, в найближчі роки в усьому світі буде суттєво збільшена роль телемедицини. Але при цьому першочергову діагностику проводитиме автоматичний бот або система, в яку завантажені відповідні медичні протоколи. Відповідно, людина повинна буде відповісти на декілька запитань, і далі відбуватиметься фактично маршрутизація хворого до певного фахівця.

Також у майбутньому, на думку голови ради директорів Darnitsa Group, намітиться серйозний розвиток роботизації в медицині, а також мікротехніки для виявлення і діагностування в організмі людини різних хвороб.

Українські компанії, за словами Шимківа, активно працюють у напрямку розвитку IT-індустрії та медицини.

"Дарниця" активно інвестує в дослідження і розробку нових препаратів, які будуть цікаві і споживачам, і лікарям через 3-4 роки. Крім того, ми займаємося питаннями генетики, а саме питанням підвищення рівня діагностики і прогнозування потенційних хвороб людини, з огляду на її генетичну основу", - додав голова ради директорів Darnitsa Group.

Фармацевтична компанія "Дарниця" заснована в 1930 році. З 1998 року є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному вираженні. Продуктовий портфель компанії включає близько 280 найменувань готових лікарських засобів. Стратегічні напрямки розвитку портфеля - кардіологія, неврологія і вирішення проблем болю. Бенефіціари компанії - сім'я Загоріїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram