ГоловнаЕкономікаБізнес

Тарифи в Україні вдвічі вищі, ніж у Європі, - "АрселорМіттал Кривий Ріг"

У компанії вважають, що ціна не відображає світового тренду зниження вартості сировини і енергоресурсів.

Тарифи в Україні вдвічі вищі, ніж у Європі, - "АрселорМіттал Кривий Ріг"
Фото: ukraine.arcelormittal.com

Металургійні заводи АрселорМіттал у Європі платять за електроенергію у 2-3 рази дешевше, ніж підприємство компанії в Україні. У "АрселорМіттал Кривий Ріг" вважають, що ціна на електроенергію в країні завищена та не відображає світового тренду зниження цін на сировину та енергоресурси.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

За повідомленням компанії, витрати за цією статтею негативно позначаються на собівартості продукції підприємства. Висока ціна на електроенергію стає критичним фактором для української металургійної галузі, робота якої ускладнена у зв'язку з падінням цін на металопрокат, а також зниженням кількості продажів в умовах пандемії коронавірусу.

"Ринок світової металургії переживає важкий період, що пов'язано як з істотним падінням цін на металопродукцію, так і з обмеженнями, з якими зіткнувся бізнес у зв'язку з поширенням COVID-19. Хочеться звернути увагу на внутрішні ціни на електроенергію для промислових споживачів України, для яких цей ресурс - значна частина у загальній структурі витрат. У компанії АрселорМіттал, як міжнародної корпорації, є можливість проаналізувати ціни на основну сировину та енергоресурси у різних країнах світу. Якщо порівняти ціни на електроенергію в Україні та в країнах ЄС, то підприємства АрселорМіттал в Європі закуповують електроенергію у 2-3 рази дешевше, ніж національні виробники в нашій країні (з урахуванням супутніх витрат на доставку). Український ринок електроенергії знаходиться поза світовим трендом, і з кінця квітня ми спостерігаємо навіть зростання на РДВ (ринок на добу вперед). Така ситуація ставить вітчизняну металургію у неконкурентне положення на світовому ринку у порівнянні з іншими сталевиробниками", - заявив Олег Айко, начальник управління закупівлі сировини та енергоресурсів адміністрації з постачання "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Вказується, що кожного місяця "АрселорМіттал Кривий Ріг" споживає від 300 до 340 млн кіловат-годин залежно від обсягів виробництва та графіків завантаження основних агрегатів.

Компанія АрселорМіттал, найбільший іноземний інвестор у країні, закликала уряд врегулювати ситуацію з неринковими підходами до ціноутворення електроенергії, яка вже завдала шкоди промисловості та ставить під загрозу плани з виходу із кризи, а також може спровокувати скорочення промислового виробництва в "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram