ГоловнаЕкономікаДержава

Тимчасове скорочення генерації АЕС є вимушеним і пов'язане з нормами законодавства в сфері ВДЕ, - Буславець

У Міненерго вважають це найбільш виправданим рішенням в умовах кризи.

Тимчасове скорочення генерації АЕС є вимушеним і пов'язане з нормами законодавства в сфері ВДЕ, - Буславець
Фото: menr.gov.ua

Виконувачка обов'язків міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявляє, що обмеження генерації АЕС є вимушеним кроком, який обумовлений зобов'язаннями, які накладає законодавство на ДП «Гарантований покупець» у питанні оплати електроенергії з ВДЕ. Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища, передають Українські Новини.

Буславець пояснила, що поки обмеження виробництва стосується всіх типів традиційної генерації, включно з теплоелектростанціями, і пов'язані вони з істотним скороченням споживання.

Міненерго зазначає, що теоретично, обмеження атомної генерації частково можна було б уникнути, знижуючи потужності об'єктів відновлюваної енергетики, яка і створює найбільші небаланси в системі. Але за чинним законодавством ДП «Гарантований покупець» зобов'язане оплачувати виробникам електроенергії з ВДЕ навіть ту електроенергію, яку вони не виробили через диспетчерські обмеження.

Тому, у Міненерго вважають, що обмежувати їх було б не ефективно – платити за цю електроенергії все одно б довелося. У таких умовах зменшення виробництва атомними електростанціями є вимушеним кроком і з економічної точки зору, найбільш виправданим рішенням в умовах кризи.

"Ми повинні розуміти – якщо ми не зменшуємо виробництво атомної енергії, ми повинні платити й за атомну генерацію, яка була б надмірною і створювала небаланси в енергосистемі, й одночасно платити за обмеження виробництва з поновлюваних джерел. Орієнтовна ціна таких рішень – це додаткові 4 млрд гривень за непродану виробниками ВДЕ електричну енергію", – зазначила Буславець.

Крім того, вона вважає, що навіть за умови таких обмежень ВДЕ атомні енергоблоки були б недовантажені і працювали в режимі добового регулювання, який небезпечний для їх експлуатації. Тому що в країні немає попиту на цю «базову» електроенергію.

Свідченням цього є значні обмеження обсягів виробництва електроенергії на АЕС за командою оператора системи передачі, які були за останні 5 місяців. Зокрема: у січні – понад 50 млн кВт-г; у лютому – понад 100 млн кВт-г; у березні – 350 млн кВт-г; у квітні – приблизно 800 млн кВт-г; у травні – уже понад 200 млн кВт-г.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram