ГоловнаЕкономікаДержава

Герус назвав несерйозною пропозицію майнити криптовалюту на АЕС

"Це спроба перекласти проблему з хворої голови на здорову".

Герус назвав несерйозною пропозицію майнити криптовалюту на АЕС
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Глава енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус назвав несерйозною пропозицію майнити криптовалюту на атомних електростанціях.

Про це він написав у фейсбуці, коментуючи ініціативу в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольги Буславець.

"Електроенергія від "Енергоатому" сьогодні найдешевша, середня ціна продажу – приблизно 70 коп. В "Енергоатому" немає проблем із продажем своєї електроенергії, якщо йому не забороняти її продавати. Проблема, що "Енергоатом" обмежують вручну адміністративно: то забороняють продавати за двосторонніми договорами, то наказують зупиняти атомні блоки. Проблема зі збутом – у дорогих приватних виробників, які є неконкурентними ні з "Енергоатомом", ні на експорт. Якщо держава вирішує допомагати неконкурентним, то це треба робити прямо, а не удавати, що проблеми в "Енергоатому" й не будувати завуальовані схеми", – заявив Герус.

Він розповів, що за останні роки чув багато розмов про будівництво майнінгових центрів в Україні, але всі вони закінчувалися нічим, тому що у світі є десятки країн із більш дешевою електрикою.

Також він додав, що "Енергоатом" не має права встановлювати спецтариф для окремо взятого споживача. "Але навіть якщо так, то наскільки правильно і справедливо давати спецціни майнінгу криптовалюти, де робочих місць близько нуля, але мати високий тариф для водоканалів, аграрних тепличних господарств, підприємств металургійної промисловості?" – зазначив Герус.

"Прошу не ставитися серйозно до таких ініціатив, це спроба перекласти проблему з хворої голови на здорову, імітувати, ніби йде якась робота, і закінчиться це все нічим", – заявив депутат.

Нагадаємо, у Мінекоенерго вважають, що майнінг криптовалюти дозволить зберегти гарантоване навантаження на АЕС.

"Маючи профіцит атомної генерації, один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії – спрямувати її на майнінг криптовалюти. Це не тільки дозволяє зберегти гарантоване навантаження на АЕС, але й дасть можливість підприємствам залучити додаткові кошти", – заявило відомство.

Стверджується, що в "Енергоатомі" вже розроблено пілотний проєкт з приєднання споживачів центру обробки даних потужністю до 1 000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт, у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram