ГоловнаЕкономікаДержава

Антикризовий штаб в Одеській області припиняє роботу, зібравши 136 млн грн на боротьбу з коронавірусом

Екстрені потреби всіх медичних і не тільки медичних установ Одеської області на найближчий період ургентної діяльності закриті.

Антикризовий штаб в Одеській області припиняє роботу, зібравши 136 млн грн на боротьбу з коронавірусом
Судді та працівники апарату використовують медичні маски та дезінфікуючі засоби.
Фото: supreme.court.gov.ua

Антикризовий штаб в Одеській області "Одеса проти COVID-19" за 50 днів з початку формування зміг зібрати 135,95 млн грн, щоб підготувати регіон до боротьби з поширенням епідемії, повідомив на своїй сторінці в Facebook голова волонтерського штабу, співвласник групи терміналів TIS Андрій Ставніцер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні, коли прогнозованих піків захворювання вдалося уникнути, коли Україна поступово, схрестивши пальці, починає готуватися до м'якого виходу з карантину, ми з Катею (голова БФ "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова, - ред.) прийняли рішення завершити роботу штабу. З самого початку ми припускали і говорили, що ми - милиця", - підкреслив він.

За зібрані штабом кошти було закуплено 42 апарати ШВЛ, 32 кисневі концентратори, 200 пульсоксиметрів, 18 моніторів життєдіяльності пацієнта, 1 апарат ПЛР, 50 апаратів БІПАП (Bilevel Positive Airway Pressure), 13 апаратів СІПАП (Constant Positive Airway Pressure), одна киснева станція з цистерною, 49 медичних відсмоктувачів, 164 безконтактних термометри, 48 тис. захисних комбінезонів, 34 інфузомата, 80 тис. бахіл. 177,4 тис. рукавичок, 20 ларингоскопів, 4,1 тис. захисних окулярів, 231,1 тис. респіраторів, по 400 обідів на день для лікарів, 20 планшетів, 35 тис. медшапочок, 6 тис. літрів деззасобів, 15 тис. захисних щитків, 15 тис. витратних матеріалів та 12 тис. підгузників. Ставніцер також зазначив, що деякі бізнесмени закуповували медобладнання і медзасоби безпосередньо.

"Офіційно - екстрені потреби всіх медичних і не тільки медичних установ Одеської області на найближчий період ургентної діяльності закриті. Ми зробили набагато більше, ніж думали, що зможемо зробити. Штаб не тільки закуповував дороге і складне обладнання. Ми щодня годуємо лікарів в опорних лікарнях. Ми надали медикам можливість безкоштовного проживання поряд з місцем роботи, і безкоштовного користування таксі", - підкреслив Ставніцер.

При цьому забезпечення обідами лікарів триватиме до закінчення пандемії.

За словами Ставніцера, робота штабу почалася в середині березня, коли на прохання президента України Володимира Зеленського 50 одеських бізнесменів почали допомагати області. Пізніше, впродовж декількох тижнів, до Штабу приєдналося ще 200 бізнесменів.

"Станом на 4 травня 2020 року Штабу вдалося залучити 135,95 млн грн. Величезна цифра, в якій ми врахували будь-яку участь усіх небайдужих. Прямі грошові перекази на рахунок Фонду, прямі закупівлі, власна продукція, все. Входять у неї і 46, 4 млн грн, які група TIS, зерновий термінал Neptune і буксирна компанія P&O Maritime Ukraine переказали в національний фонд боротьби з коронавірусом", - зазначив Ставніцер.

За його словами, бізнесмени зі штабу залишаться на зв'язку, але більше не будуть цілодобово займатися пошуками обладнання та витратних матеріалів. Окрім того, співробітники штабу будуть раді передати будь-які інструкції, контакти і поради, які знадобляться, Міністерству охорони здоров'я України, облдержадміністраціям, обласним управлінням охорони здоров'я та іншим відповідальним за подальший захист області організаціям.

"Ми нікуди не йдемо і не зачиняємо двері. Ми будемо готові мобілізуватися і заново запустити всі процеси, якщо, не дай Боже, прогнози не підтвердяться. Але свою частину договору Штаб виконав, ми закрили собою величезну діру в медичній системі, нам вдалося забезпечити область усім необхідним і тепер ми переходимо у звичний для себе режим волонтерів", - зазначив він.

Ставніцер також підкреслив, що ніхто з учасників штабу "Одеса проти COVID-19" не збирається будувати політичну кар'єру.

"Ніхто з нас у політику не збирається. Я не хочу бути мером або губернатором Одеси. І Катя теж не хоче. Я не хочу бути міністром або депутатом. Це не мій світ, я не сильний в інтригах і заграванні з електоратом. Моя робота - розвивати найбільший порт країни, платити 5 млн гривень податків на день і приводити в Україну найкращі мультинаціональні корпорації, які залишать тут свою експертизу", - заявив Ставніцер.

Співвласник групи терміналів TIS подякував команді штабу і всім, хто вклав ресурси і сили в результат, якого "Одеса проти COVID-19" вдалося досягти. Ставніцер також подякував президенту за надану бізнесу довіру.

"Я говорив з ним пару днів тому, і він подякував Каті та мені за те плече, яке ми підставили", - зазначив він.

Як повідомляли, уряд з 11 травня пом'якшує карантин для малого і середнього бізнесу: Кабмін підтримав пропозиції Мінекономіки розширити перелік дозволених під час карантину видів господарської діяльності та дозволити роботу торгового та побутового обслуговування громадян.

До 11 травня також буде доопрацьовано норми, які ще розширять перелік видів господарської діяльності на першому етапі ослаблення карантину. Рішення повинні бути прийняті на наступних засіданнях уряду.

Теги: #коронавірус #tis #штаб #одеса

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram