ГоловнаЕкономікаДержава

Тарифи на світло для населення можуть зрости через надлишок "зеленої" енергії

"Зелена" генерація контролює чверть грошей на ринку при 8% частці виробництва.

Тарифи на світло для населення можуть зрости через надлишок "зеленої" енергії
Фото: Build Portal

Національна комісія держрегулювання енергетики та комунальних послуг запропонувала з 1 січня 2021 року скасувати пільговий тариф для населення на перші 100 кВт-год/місяць електроенергії.

Про це на круглому столі комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг повідомив член НКРЕКП Дмитро Коваленко, описуючи проблему з поновлюваними джерелами енергії (ВДЕ) в Україні.

Він розповів, що вже зараз "зелена" енергетика отримує близько 26 % від усього грошового обороту на ринку при тому, що її частка у виробництві – усього 8%. За 2019 рік "зелена" генерація в Україні зросла на 11,6 % і на кінець квітня її потужність досягла в 7117 МВт. Ще близько тисячі МВт планується ввести до липня.

Якщо ситуація буде розвиватися в тому ж напрямі й будуть реалізовані всі заплановані проєкти, то вже у 2021 році на ВДЕ буде припадати 57 % грошей при частці у виробництві на рівні 19 %.

У НКРЕКП підготували два сценарії для розв'язання проблеми розвитку ВДЕ.

Обидва з них передбачають заборону на будівництво нових потужностей ВДЕ до розв'язання питання з будівництвом високо маневрових потужностей, які призначені для врівноваження денного графіка навантаження енергосистеми. Без цього в держави є два варіанти: платити за надмірну "зелену" енергію й не використовувати її або обмежувати дешевшу атомну генерацію.

Також пропозиції НКРЕКП передбачають зниження зеленого тарифу та низку інших ініціатив, зокрема скасування пільгової категорії споживання до 100 кВт-год для населення з 1 січня 2021 року.

Відзначається, що таке рішення дозволить отримувати додатково 12 млрд гривень на рік.

Зараз за перші 100 кВт-год на місяць населення платить по 90 копійок, а за кожен наступний – 168 копійок.

Крім того, протягом 2–5 років НКРЕКП пропонує скасувати перехресне субсидування й забезпечити адресну допомогу вразливим категоріям споживачів. Це рішення, згідно, презентації, дозволить додатково отримати понад 38 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше глава НКРЕКП, Валерій Тарасюк заявив, що в середньостроковій і довгостроковій перспективі немає альтернативи вирівнювання цін на електроенергію для населення й підприємців, і ціни для населення неминуче виростуть.

Керівник НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук вважає, що скасування перехресного субсидування призведе до зниження цін на електроенергію для промисловості на 15–20 %.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram